Ard Schenk en Kees Verkerk erelid KNSB
Heerenveen (KNSB) – Ard Schenk en Kees Verkerk zijn op de tweede dag van de wereldkampioenschappen allround in Heerenveen benoemd tot ereleden van de KNSB. De twee schaatsiconen vierden hun grootste successen in de jaren zestig en zeventig.
’Ard en Keessie’ ontvingen de erespeld uit handen van voorzitter Doekle Terpstra.
De opkomst van Ard Schenk en Kees Verkerk was halverwege de jaren zestig het begin van een ongekende periode in de rijke Hollandse schaatsgeschiedenis, die nog altijd voortduurt.
De tijd was er ook heel gunstig voor. In Amsterdam was de Jaap Edenbaan geopend. Deventer en Heerenveen volgden al snel met 400 meter-banen. Nederland beleefde bovendien in de jaren zestig een duidelijk economische opleving en de televisie kwam in opmars. En wie geen toestel had, zat tijdens de internationale schaatswedstrijden bij ooms, tantes of buren, die wel in het rijke bezit van een beeldbuis waren.
Kees Verkerk was de eerste die aan de weg timmerde, toen hij op de Olympische Spelen in 1964 in Innsbruck zilver veroverde op de 1500 meter. Ard Schenk nam het stokje twee jaar later over.
Op 22 en 23 januari 1966 was het stil op straat, toen de kanonnen van het ijs hun kunsten vertoonden tijdens het Europees kampioenschap, dat voor stampvolle tribunes op de IJsselbaan in Deventer werd gehouden. Miljoenen kijkers zagen op hun zwart-witbeeld Ard Schenk naar een historische overwinning schaatsen. Maar de bewondering voor Kees Verkerk was even groot. Een val op de tien kilometer, die hij toch nog als tweede afsloot, verhinderden een nog beter resultaat dan een tweede plek in het klassement.
Sinds die dag was alles wat ’Ard en Keessie’, zoals het koppel liefkozend werd genoemd, nieuws. Zowel Schenk als Verkerk moesten speciale bedankkaartjes laten drukken, omdat het persoonlijk beantwoorden van de post niet meer mogelijk was. Kees Verkerk ontving in twee jaar tijd liefst meer dan 11.000 brieven en briefkaarten. Er zaten heel wat huwelijksaanzoeken tussen.
Tien jaar lang zou het Ard en Keessie tijdperk duren. De overstap naar de proforganisaties ISSL en later de WISO in 1973 betekende het einde van een bewogen periode.
Na hun actieve schaatscarrière ging Kees Verkerk in Noorwegen wonen; Ard Schenk bleef in Nederland. Was actief als KNSB-bestuurder; chef de mission, ISU-bestuurder en verleende andere hand-en-span-diensten voor de Bond.
Terugkijkend kun je gerust stellen dat het huidige gouden schaatstijdperk is begonnen bij Ard en Keessie. Twee fenomenale schaatsers die toen en nu nog altijd in één adem worden genoemd. Het was een tijdperk, waarin heel Nederland onderstaand beroemde lied kon zingen:
Ard en Keessie geef hem van katoen
Als Ard het niet kan winnen
Dan zal Keessie het wel doen!…
Ard Schenk en Kees Verkerk zijn pas de vierde en vijfde oud-sporter die het erelidmaatschap hebben gekregen. Kunstrijdster Sjoukje Kossmayer-Dijkstra, Atje Keulen-Deelstra en Rintje Ritsma ging het tweetal voor.