Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonpeloton trapt af op Jaap Edenbaan in Amsterdam

Gepubliceerd woensdag 18 oktober 2017

Het marathonschaatsen kent mooie tradities. Eentje daarvan is de seizoenstart op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, en daar wordt ook dit keer niet van afgeweken. Op zaterdag 21 oktober staat het peloton trappelend klaar om een begin te maken met de KPN Marathon Cup.

Dat peloton steekt iets anders in elkaar dan in de voorgaande seizoenen. Ook in het marathonschaatsen wordt gezocht naar noviteiten die de sport nog wat meer op de kaart zetten. Zo is er de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het format van de wedstrijden, en werd vorig jaar een livestream geïntroduceerd om de volgers ook via internet op hun wenken te bedienen.

Livestream

Die livestream komt er dit jaar ook. Alle wedstrijden in de KPN Marathon Cup zijn daardoor thuis live te volgen via de website www.schaatsen.nl. De kijkers zien dan ook meteen dat het peloton dit seizoen een stuk groter is dan afgelopen winter.

Dat is het gevolg van een regelwijziging in het ploegenbeleid. Het is teams nu toegestaan met zes rijders in de baan te komen, terwijl dat er vorig seizoen nog vijf waren. Bovendien is er ruimte voor opleidingsteams van twee of drie schaatsers. “Het peloton werd de laatste jaren kleiner. Daar wilden we iets aan doen’’, stelt competitieleider Willem Hut.

Jouke Hoogeveen, rijdend voor het team De Haan Westerhoff, is daar enthousiast over. “Ik vind het heel goed dat ze alles hebben gedaan om een zo groot mogelijk peloton aan de start te krijgen’’, stelt de Friese Amsterdammer. “Dat is leuker voor het publiek en fijn voor rijders die daardoor ook nog onderdak hebben kunnen vinden in een team.”

Olympische Spelen

Voor veel schaatsers is dit het seizoen van de Olympische Spelen. Zelfs een echte marathonman als Jouke Hoogeveen kijkt met een schuin oog naar PyeongChang. ,,Er is toch een kleine kans dat ik op de tien kilometer kan meedoen. Maar die langebaan is voor mij vooral een manier om hard te leren schaatsen. Mijn hoofddoelen liggen op natuurijs.”

Diverse buitenlanders zien de Nederlandse marathons als goede leerschool voor de mass-start, die in Zuid-Korea voor het eerst op het olympisch programma staat. Zo hoopt de Canadees Olivier Jean dat de lessen die hij bij Jillert Anema leert, straks leiden tot een olympische medaille op dit nieuwe onderdeel. Hij rijdt dit seizoen voor team Royal A-Ware.

Spektakel

Wat er ook verandert in het peloton, het spektakel in de wedstrijden blijft hetzelfde. Het niveau is de laatste jaren enorm gestegen. Net als de snelheden trouwens. Elke marathon is bijna sneller dan de vorige. ,Soms is het gewoon gekkenwerk zo hard als er wordt gereden. Eigenlijk kan je op een gegeven moment niet meer, maar je moet toch weer’’, verzucht Bob de Vries, de regerend Nederlands kampioen.

Hij is één van die toppers, net als Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen op de tien kilometer. Maar er zijn veel meer toprijders die zullen meestrijden om de KPN Marathon Cup. Zoals Gary Hekman, Frank Vreugdenhil, Sjoerd den Hertog, Ingmar Berga en Mats Stoltenborg. En natuurlijk zijn er nog Arjan Stroetinga, Niels Mesu en Simon Schouten, die vorig seizoen beslag legde op de eindzege in de KPN Marathon Cup. Allemaal snel, allemaal sterk. En allemaal zijn ze zaterdag 21 oktober te zien op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Irene Schouten natuurlijk, met een wereldtitel mass-start op zak. En haar ploeggenote Carien Kleibeuker, winnares van olympisch brons. Francesca Lollobrigida, meervoudig wereldkampioene inlineskaten, is er vaak bij, net als Lisa van der Geest, Iris van der Stelt en natuurlijk Elma de Vries, die vorig seizoen de beste was van allemaal.

Het programma op de Jaap Edenbaan begint zaterdag om 19.15 uur met de dames Topdivisie. Zij rijden een wedstrijd over tachtig ronden. Om 20.30 uur volgt de hoofdschotel: de heren van de Topdivisie. Zij rijden 125 ronden. De avond wordt vanaf 22.00 uur afgesloten door de Beloften, die voor honderd ronden op het ijs komen.

Meer nieuws

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?