Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

9.000 kinderen in regio Twente maken kennis met schaatssport

Gepubliceerd vrijdag 23 maart 2018

In de regio Twente werken gemeenten, scholen, schaatsverenigingen, schaatstrainingsgroepen, de Kunstijsbaan Twente en de Stichting EUREGIO Schoolschaatsen samen om zoveel mogelijk kinderen op het ijs te krijgen. Dankzij de goede samenwerking én de financiële bijdrage van de stichting maakten het afgelopen schaatsseizoen ruim 9.000 basisschoolleerlingen kennis met de schaatssport.

De Stichting EUREGIO Schoolschaatsen is in 2017 opgericht na de opheffing van de Stichting EUREGIO Kunstijsbaan Enschede. Het doel van de stichting is het bevorderen van het schoolschaatsen in de regio Twente. “We hadden na opheffing van de oude stichting gelden over en dat wilden we conform de statuten besteden aan het jeugdschaatsen. We vinden dat als stichting heel erg belangrijk. Ons doel is de jeugd op het ijs krijgen”, legt Freek Schipdam namens de stichting uit.

Afgelopen schaatsseizoen slaagde de stichting zeker in die doelstelling. Maar liefst 9.000 (!) kinderen maakten kennis met de sport op de kunstijsbaan van Twente. “We hebben na de opheffing van de oude stichting contact gezocht met de kunstijsbaan Twente en hen aangeboden te ondersteunen bij het schoolschaatsen. De scholen en gemeenten die we benaderden waren eveneens allemaal enthousiast en zo is de samenwerking ontstaan. Ik had nooit gedacht dat er zoveel leerlingen mee zouden doen”, zegt Schipdam.

Financiering

In samenwerking met de Kunstijsbaan Twente, de lokale gemeenten en scholen, alsmede de ijsclubs en schaatstrainingsgroepen in de regio Twente, worden nu jaarlijks in het schaatsseizoen voor de basisscholen – met name de groepen 3 t/m 8 – schoolschaatslessen van een uur op de Kunstijsbaan Twente georganiseerd. Het bijzondere is dat van de kinderen zelf geen bijdrage wordt verlangd. Schipdam: “Wij financieren een belangrijk gedeelte, zoals de entree tot de ijsbaan, de eventuele huur van schaatsen en de begeleiding op het ijs. Alleen het vervoer moeten de scholen zelf regelen.”

Dankzij goede afspraken met lokale verenigingen, schaatstrainingsgroepen en de KNSB staan er tijdens het schoolschaatsen altijd gediplomeerde schaatsdocenten en/of schaatstrainers op het ijs. “De clubs en schaatstrainingsgroepen zorgen mede voor instructeurs als er een school uit hun gemeente gaat schaatsen”, zegt Schipdam. “Dan is het een win-winsituatie. Want de kinderen hebben goede begeleiding en de verenigingen en schaatstrainingsgroepen maken een grote groep warm voor het schaatsen. Bovendien kunnen de bij dit project betrokken schaatstrainers hierbij voor hun club een dienende rol vervullen, want het schoolschaatsen is ook bedoeld om de jeugd – zover mogelijk – verder te ontwikkelen richting de schaatsverenigingen en/of schaatstrainingsgroepen.”

Toetje

Het schoolschaatsen wordt elk jaar afgesloten met de Twentse Schoolschaats Kampioenschappen op de ijsbaan Twente. Het doel van dit toernooi is kinderen te laten ervaren hoe het is om mee te doen aan een échte schaatswedstrijd. Iedere basisschool kan een team samenstellen van 4 leerlingen met eventueel 1 reserve. Het team mag bestaan uit zowel jongens als meisjes uit de groepen 3 t/m 8. De leerlingen schaatsen tijdens het kampioenschap allemaal individueel twee keer een 100 meter. Daarnaast doen ze met hun team mee aan de estafette over 4 ronden (iedere leerling schaatst 1 ronde).

“De kosten van dit project worden geheel gedragen door onze stichting. Het is het toetje van het schaatsseizoen. Er doen ongeveer 150 kinderen aan mee. Het toernooi is voor verenigingen ook een goede manier om te kijken welke kinderen talent hebben”, aldus Schipdam.

Sponsoren

Om ervoor te zorgen dat het schoolschaatsen en de Twentse Schoolschaats Kampioenschappen gecontinueerd kunnen worden, zoekt de stichting momenteel naar aanvullende financiële middelen.

Volgens Schipdam kan de Stichting EUREGIO Schoolschaatsen nog maximaal drie jaar de financiering voor zijn rekening nemen. “Er is daarom een nieuwe stichting opgericht met vertegenwoordigers van de STG’s, een aantal fanatieke schaatsers die nu in het bedrijfsleven werkzaam zijn en personen van onze stichting en de ijsbaan. Het doel is ervoor te zorgen dat we dit project kunnen voortzetten. We willen natuurlijk graag door en zijn hard op zoek naar sponsoren. Dit project verdient het langer door te gaan.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van ledenwerving en -behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo krijgen bijna 700 kinderen jaarlijks schaatsles op de Vechtsebanen in Utrecht dankzij de inspanningen van Schaats- en Skeelervereniging Eemland en leidde een samenwerking tussen verschillende ijsclubs in de gemeente Kaag en Braassem tot een schaatsavond voor jong en oud.

Meer nieuws

Samenwerking KNSB en Sidijk krijgt structureel vervolg

'We komen voor het schaatsen, niet voor een derde helft’

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?