Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

3 tips om jongeren te binden en behouden voor je vereniging

Gepubliceerd donderdag 25 januari 2018

Veel schaatsverenigingen lopen tegen hetzelfde probleem aan; hoe bind en behoud je jongeren tussen de 12 en 18 jaar? Gedurende de puberteit stoppen veel jongeren met sport en beweging, omdat ze bijvoorbeeld andere interesses krijgen of het druk hebben met school of bijbaantjes. Toch zijn er wel degelijk voldoende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat deze jongeren blijven schaatsen of inline-skaten. De belangrijkste boodschap: verplaats je in de belevingswereld van je doelgroep.

Het Mulier Instituut deed het afgelopen halfjaar onderzoek naar de sportdeelname van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Doel van het onderzoek was onder meer om goed in beeld te krijgen wat precies de redenen zijn voor jongeren om in zulke groten getale af te haken en welke maatregelen dus passend kunnen zijn. In het Factsheet Werkzame elementen sportstimulering jongeren komt onder meer naar voren dat sport en beweging in alle vormen minder wordt bij jongeren gedurende de puberteit. Maar het goede nieuws is dat het wel degelijk mogelijk is om jongeren te binden en behouden.

Pubers krijgen andere interesses zoals bijbaantjes, uitgaan en sociale media, waardoor er minder ruimte is om te sporten. Het is daarom belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Luister regelmatig naar de leden van je vereniging, zodat je weet wat er speelt. Creëer het aanbod dus niet alleen voor, maar vooral mét de jongeren. Misschien hebben ze behoefte aan meer feestavonden op de club of willen ze een speciale hoek in het (zomer)clubhuis waar ze kunnen gamen en hun telefoon kunnen opladen.

ZIE OOK: KVM on Ice kent leden beter dankzij ledenenquête

Aandacht voor leden

Daarnaast is het ook belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen zijn op de club en zich er thuis moeten voelen. Met aandacht voor je leden maak je als schaatsvereniging echt het verschil. Hoe meer ontmoetingen en positieve contacten een lid heeft, hoe meer het lid zich thuis voelt binnen jullie vereniging.

In het factsheet wordt ook geconcludeerd dat sportverenigingen lokaal de samenwerking moeten zoeken en aan de slag moeten gaan waar de jongeren samenkomen: de scholen. Organiseer bijvoorbeeld een open dag bij de vereniging speciaal voor scholieren of probeer ervoor te zorgen dat een middelbare school schaatsen of inline-skaten in de gymles opneemt.

Conclusie

Het is een feit dat sport en beweging in alle vormen minder wordt bij jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Dat betekent niet dat zij helemaal niet meer willen sporten. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren, ervoor te zorgen dat zij zich thuis voelen op de vereniging en lokaal de samenwerking te zoeken met scholen kun je jongeren binden én behouden.

Wil je meer weten over ledenwerving- en behoud? Kijk in het Kenniscentrum bij het thema ledenwerving- en behoud.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?