Inline-skaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat is marathon?

Om 7.00 uur ’s ochtends is het al een drukte van belang in het dorp. Na een flinke week vriezen is het ijs dik genoeg bevonden om het KPN NK Marathon op natuurijs te organiseren. Rijders arriveren, het publiek zoekt een plekje om de wedstrijd goed te kunnen volgen.
Om 8.00 uur klinkt het eerste startschot voor de dames, om 11.00 uur gaan de heren van start. Wie legt deze honderd kilometer uiteindelijk als snelste af? Wind en sneeuw teistert rijders en publiek, scheuren in het ijs zorgen voor valpartijen. Eén van de favorieten moet afhaken met een kapotte schaats en baalt aanzienlijk. Dan ontstaat er een kopgroep die het peloton op flinke achterstand rijdt. Wie gaat het dit jaar worden, de nieuwe natuurijskampioen? Wordt het een eindsprint of slaagt iemand erin solo over de finish te komen? Of kan het peloton toch nog terugkomen?

Oorsprong

De oorsprong van het marathonschaatsen ligt in het schaatsen van lange afstanden op natuurijs, waarvan de Elfstedentocht wel het bekendste voorbeeld is. Vanwege het uitblijven van natuurijs in de jaren ’70 kwamen er steeds meer wedstrijden op de kunstijsbanen. Geleidelijk aan ontstond een wedstrijdcyclus die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een landelijke Marathoncup voor drie divisies: Topdivisie Dames, Topdivisie Heren en Beloftendivisie Heren.
Op natuurijs worden Grand Prix-wedstrijden georganiseerd in Oostenrijk (Weissensee), Zweden en Finland. En als het vriest natuurlijk ook in eigen land. Hier wordt onder andere gereden op de kunstijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen; een kunstijsbaan met een lengte van 3 km.
In de topcompetitie strijden 250 rijders en rijdsters om de cup. Daarnaast rijden 10.000 rijders hun eigen marathons in de regio’s en op de eigen kunstijsbaan.

Afstanden

Op kunstijs rijdt de Topdivisie heren 125 ronden, de Topdivisie Dames 80 ronden en de Beloftendivisie Heren 100 ronden.  Op natuurijs worden wedstrijden verreden tot een afstand van 200 kilometer.

Heb je gevonden wat je zocht?