Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat is kortebaan en supersprint

Het waait behoorlijk op de natuurijsbaan. Twee rijders staan aan de start, gespannen als een veer. Klaar om zo snel mogelijk 160 meter af te leggen en zich op basis van tijd te plaatsen voor de volgende ronde.

Het dorp is uitgelopen om deze snelheidsduivels op ijs aan het werk te zien. Ze krijgen een spannende wedstrijd voorgeschoteld met minimale verschillen tussen de rijders onderling. Wie gaat er als eerste over de streep? Wie maakte die mispeer bij de start en schakelde zichzelf op die manier gelijk uit? Wat een sprinters!

Bij het kortebaanschaatsen zijn drie wedstrijdvormen mogelijk:

  1. Volgens het afvalsysteem. De winnaar van twee ritten gaat over naar de volgende ronde. Met name in Friesland rijdt men de tweede rit vaak in tegenovergestelde richting. Heeft elke rijder een rit gewonnen, dan volgt een derde rit, de zogenaamde kamprit, en wordt er geloot om de baan. Is het aantal deelnemers oneven, dan gaat de laatst getrokkene automatisch over naar de volgende ronde (het zogenaamde “stilstaand nummer”) en rijdt dan tegen de winnaar van het eerste paar uit de eerste ronde.
  2. Tijdwedstrijden. Een van te voren afgesproken aantal deelnemers, met de snelste tijden over twee ritten, gaat over naar de volgende ronde. Dit gaat zo door tot er nog vier rijders over zijn. Deze vier rijden een halve competitie. Winnaar is degene die alle ritten wint en anders over alle ritten de snelste totaaltijd maakt.
  3. Combinatie van 1 en 2. Hierbij wordt eerst gereden op tijd. Een van te voren vastgesteld aantal rijders rijdt naderhand volgens het afvalsysteem.

De dames rijden 140 meter, de heren 160 meter. Kortebaan kan alleen op natuurijs worden verreden. Op de gewone kunstijsbanen is het rechte eind te kort (100 meter).

Supersprint

Bij gebrek aan natuurijs en kunstijsbanen met een uitloop voor de kortebaanafstanden is in 1990 Supersprint in het leven geroepen. Bij Supersprintwedstrijden rijden de schaatsers, voor wat betreft de categorieën t/m jongens en meisjes junioren B, twee maal een 100 meter en twee maal een 300 meter. Over deze afstanden wordt een klassement opgemaakt. De dames en heren vanaf de categorie junioren A rijden de afstanden, éénmaal de 100 meter, éénmaal de 300 meter en éénmaal de 500 meter. Hier wordt dan een klassement over gemaakt en de naam is “Pure Sprint”.
Voorheen werden de tijden bij de Supersprint bij elkaar opgeteld om een klassement te krijgen nu wordt zowel bij de “Supersprint” als bij de
“Pure Sprint” de tijden herrekend tot 100 meter en dan worden de punten bij elkaar opgeteld.

Een verschil met de Kortebaan is de aanduiding van de categorieën. Bij de Kortebaan zijn het jongens, meisjes, mannen en vrouwen. Bij de
Supersprint en Pure Sprint zijn de aanduidingen idem als bij de Langebaan jongens, meisjes, heren en dames.

Naast gewone wedstrijden is er ook een Nederlands Kampioenschap Supersprint voor zowel junioren als senioren.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?