Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Wat is kunstrijden?

Kunstrijden is een sportieve gebeurtenis. Solisten, paren en groepen schaatsers maken rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs, meestal onder begeleiding van muziek. Kunstrijden is een sport die je als recreant en topsporter kunt beoefenen.

Algemeen

Kunstrijden bestaat uit de volgende onderdelen:

De schaats

Kunstschaatsen hebben puntjes aan de voorkant zodat de schaatser zichzelf de lucht in kan lanceren bij sprongen of pirouetten. De meeste dames hebben witte schaatsen en de meeste heren hebben zwarte schaatsen. In de showwereld hebben de meeste dames bruine schaatsen.

De training

Om een goede kunstrijder te worden is het van belang om jong te beginnen en het hele jaar door op het ijs te staan. Naast ijstraining oefenen de schaatsers ook veeluren buiten het ijs: ballet, dans, krachttraining en conditietraining.

De wedstrijd

In de spotlight staat een kunstrijd(st)er klaar om met de kür te beginnen. De muziek start, de eerste sierlijke bewegingen zijn gemaakt.

Het publiek juicht als de rijd(st)er een goede drievoudige Lutz gevolgd door een dubbele Spot uitvoert. En het publiek huivert als de rijd(st)er even zijn/haar evenwicht dreigt te verliezen bij het landen op één been na een andere drievoudige sprong. Rijd(st)er en muziek vertellen een verhaal en brengen het publiek in vervoering. Je zou bijna vergeten dat het ook nog om een kampioenschap gaat.

Korte en vrije kür
Een serie van schaatselementen wordt een kür genoemd.
Bij wedstrijden voeren rijders een korte en een vrije kür uit (ook wel lange kür genoemd).

Een korte kür duurt maximaal twee minuten en vijftig seconden.

Een vrije kür duurt:
– maximaal 4 minuten voor de senioren dames
– maximaal 4,5 minuut voor de senioren heren
– voor andere groepen is de vrije kür korter

De totaalscore van de korte kür samen met de totaalscore van de vrije kür bepaalt de totaalscore van de wedstrijd en deze bepaalt de einduitslag. Bij een gelijke stand geeft de vrije kür de doorslag.

 

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?