Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Bestuursfuncties

Voorzitter

Aan de slag als voorzitter? De KNSB helpt je graag op weg!

Als voorzitter heb je een belangrijke functie binnen de vereniging en bestuur. Om je als voorzitter zo goed mogelijk op weg te helpen, zetten we informatie op een rij die je kan helpen in de functie van voorzitter.

Lidmaatschap
De vereniging heeft een lidmaatschap bij de KNSB. Naast het basislidmaatschap kan het lidmaatschap zijn uitgebreid met een extra module. Meer informatie over de inhoud van het lidmaatschap en de mogelijkheden daarin, is te vinden op: https://knsb.nl/diensten-voor-verenigingen/lidmaatschap/verenigingslidmaatschap/

Communicatie vanuit de KNSB
De KNSB verspreidt veel van de informatie voor verenigingen en bestuurders via de KANS nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt standaard verstuurd naar de voorzitter, secretaris en penningmeester. Overige bestuursleden of geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich abonneren.
Deze nieuwsbrief verschijnt periodiek en bevat:

Het is van belang dat alle bestuurders (met name voorzitter, secretaris en penningmeester) met een correct emailadres geregistreerd staan. Het is mogelijk om voor bestuurders in KNSB Verenigingsmanager een tweede functioneel emailadres (bv. voorzitter@..) te registeren. Je ontvangt daar dan de berichten van de KNSB op voor zover dit de verenigingsaangelegenheden betreft.

KNSB Verenigingsmanager
Als voorzitter kan je verenigingsgegevens van jouw vereniging wijzigen en bijhouden, als ook leden aan- en afmelden in de KNSB verenigingsmanager. De KNSB verenigingsmanager is onderdeel van het KNSB lidmaatschap waarmee je als vereniging de ledenadministratie kunt beheren. Hierin kan je:

KNSB.nl
Op www.knsb.nl/diensten-voor-verenigingen staat alle relevante informatie voor verenigingen. Van belangrijke informatie over het KNSB lidmaatschap, alles over wedstrijdlicenties, opleidingen en nog veel meer.
Voor informatie over verenigingsondersteuning en veel verenigingsonderwerpen zoals besturen, ledenwerving, vrijwilligersbeleid etc. kun je terecht op www.knsb.nl/kenniscentrum. In het kenniscentrum staan zowel inhoudelijke artikelen van experts als praktijkvoorbeelden van verenigingen.

Besturen
Onder het thema Besturen vind je als voorzitter veel informatie die je helpt bij het besturen van je vereniging. Naast het regelen van de dagelijkse activiteiten verwachten leden van het bestuur en de voorzitter in het bijzonder dat er nagedacht wordt over het soort vereniging dat je wilt zijn, nu en op termijn. Tijd nemen om af en toe na te denken over de stip aan de horizon. Hoe organiseer je je eigen bestuur, hoe maak je onderscheid tussen besturen, managen en uitvoeren en hoe kun je met je leden samen nadenken over het toekomstplan van de vereniging. Dat en nog veel meer informatie vind je terug in het KNSB Kenniscentrum.

Contactgegevens:

Heb je vragen over het lidmaatschap van de vereniging, opleidingen of een andere vereniging gerelateerde vraag?
Dan kun je contact opnemen met de KNSB via [email protected] of via 088-4892000 (Maandag t/m donderdag 10.00 – 16.00 uur – Vrijdag 10.00 – 15.00 uur)

Bekijk ook de infopagina voor de secretaris en de penningmeester.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?