Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Vrijwilligers » Binnenhalen

Voordat je gaat werven

Verenigingen gaan vaak ad hoc aan het werk wat betreft het binnenhalen van vrijwilligers. Misschien herken jij dit ook wel. Komen jullie ook pas vaak in actie als de nood aan de man is? Posters ophangen in de clubhuis, in de lokale krant een advertentie en snel wat ouders langs de baan aanspreken. De vraag is hierbij natuurlijk: werkt dit eigenlijk nog wel?

Voordat je begint met het werven van vrijwilligers heb je als vereniging een duidelijk overzicht van de invulling van de verschillende taken binnen de vereniging nodig. Een goed punt om mee te beginnen in hoofdstuk 2 van je vrijwilligersbeleid! In hoofdstuk 1 heb je als het goed is al beschreven hoe de gewenste structuur van de vereniging er uit ziet. Een overzicht van alle benodigde commissies en andere vrijwilligers. Maar hoe ga je die nu invullen? Op welke plekken wil je structurele vrijwilligers nodig en waar kun je het op andere manieren invullen?

Probeer hierbij vooral te denken aan het feit dat tijden veranderen. Het is lastig om vrijwilligers te vinden die een structurele functie willen bekleden. Vaak willen die ouders langs de baan of de actieve sporter wel iets doen voor de verenigingen. Kruip dus vooral in de huid van de vrijwilligers. Wanneer bekleden zij wel deze functies? Het kan handig zijn om eens met een aantal leden te praten wanneer zij wél vrijwilligerswerk uit zouden willen voeren. Nog beter is het om een vrijwilligersprofiel en –reis te maken. Voor een stappen kun je kijken op bij het thema Ledenbehoud in het Kenniscentrum.

We concretiseren dit in de volgende punten. Denk weer na over deze vragen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Bewandel de weg van de potentiele vrijwilliger! Wat zijn de beweegredenen voor een vrijwilliger om dit werk te gaan doen? Waar liggen de knelpunten? Hoe kun je de functies zo aanpassen zodat ze aantrekkelijker worden voor meer mensen? Is het een lastige functie? Probeer de functie te herinrichten. Denk hierbij vooral aan het opsplitsen van taken. Vele handen maken immers licht werk. Bovendien vinden mensen het vaak gezellig om samen taken op te pakken.

Benieuwd hoe je het beste een wervingsactie kan opzetten? Klik snel op Wervingsactie opzetten.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?