Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Organiseer je bestuur

Structuur vereniging

Schaatsverenigingen en ijsclubs hebben verschillende manieren van hoe een bestuur opgebouwd is.

Traditiegetrouw bestaan besturen van ijsclubs uit een grotere groep mensen dan besturen van een vereniging/trainingsgroep. Maar elke vereniging kan hier een eigen indeling maken die voor hen werkt.

Het dagelijks bestuur (DB) van een vereniging is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de vereniging. Een bestuur wordt minimaal bezet door een voorzitter, penningmeester en secretaris. Naast deze drie functies kunnen er meerdere algemeen bestuursleden zijn.

Onder de bestuursleden vallen de commissies met elk hun commissie voorzitter. Elk bestuurslid heeft een aantal commissies waar hij of zij verantwoordelijk is. De voorzitter van deze commissie rapporteert aan deze persoon. Naast de commissie voorzitter kunnen de commissies ook een eigen penningmeester en secretaris hebben. Deze personen kunnen zo op kleine schaal al meedraaien in de vereniging en wellicht later doorgroeien naar het dagelijks bestuur.

Een andere voorkomende optie is een dagelijks bestuur met uitbreiding van de voorzitters van verschillende disciplines. In de praktijk hebben dagelijks bestuurders dan meestal ook nog een of meerdere commissies waarmee zij het contact onderhouden.

Het is tenslotte goed om bij de evaluatiemomenten van meerjarige beleidscycli ook even kritisch te kijken of de structuur van de vereniging brengt wat er eigenlijk van gewenst wordt.

 

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?