Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Bestuursfuncties

Penningmeester

Aan de slag als penningmeester? De KNSB helpt je graag op weg!

Als penningmeester ben je de financiële spil binnen de vereniging en bestuur. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, zetten we informatie op een rij die je kan helpen in de functie van penningmeester.

Lidmaatschap
De vereniging heeft een lidmaatschap bij de KNSB. Naast het basislidmaatschap kan het lidmaatschap zijn uitgebreid met een extra module. Meer informatie over de inhoud van het lidmaatschap en de mogelijkheden daarin, is te vinden op: https://knsb.nl/diensten-voor-verenigingen/lidmaatschap/verenigingslidmaatschap/.

Communicatie vanuit de KNSB
Als penningmeester ontvang je de factuur voor de contributie. Deze wordt verstuurd per email en is terug te vinden in KNSB Verenigingsmanager.

De KNSB verspreidt veel van de informatie voor verenigingen en bestuurders via de KANS nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt standaard verstuurd naar de voorzitter, secretaris en penningmeester. Overige bestuursleden of geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich abonneren.
Deze nieuwsbrief verschijnt periodiek en bevat:

Het is van belang dat alle bestuurders (met name voorzitter, secretaris en penningmeester) met een correct emailadres geregistreerd staan. Het is mogelijk om voor bestuurders in de KNSB Verenigingsmanager een tweede functioneel emailadres (bv. penningmeester@..) te registeren. Je ontvangt daar dan de berichten van de KNSB op voor zover dit de verenigingsaangelegenheden betreft.

KNSB Verenigingsmanager
Als voorzitter kan je verenigingsgegevens van jouw vereniging wijzigen en bijhouden, als ook leden aan- en afmelden in de KNSB verenigingsmanager. De KNSB verenigingsmanager is onderdeel van het KNSB lidmaatschap waarmee je als vereniging de ledenadministratie kunt beheren. Hierin kan je:

KNSB.nl
Op www.knsb.nl/diensten-voor-verenigingen staat alle relevante informatie voor verenigingen. Van belangrijke informatie over het KNSB lidmaatschap, alles over wedstrijdlicenties, opleidingen en nog veel meer.
Voor informatie over verenigingsondersteuning en veel verenigingsonderwerpen zoals besturen, ledenwerving, vrijwilligersbeleid etc. kun je terecht op www.knsb.nl/kenniscentrum. In het kenniscentrum staan zowel inhoudelijke artikelen van experts als praktijkvoorbeelden van verenigingen.

Taken penningmeester
Naast het beheren van de boekhouding van de vereniging is de penningmeester vaak betrokken bij de contributieheffing en eigen ledenadministratie. Deze taken worden steeds vaker verdeeld met een tweede penningmeester of ledenadministrateur. Daarnaast wordt het steeds eenvoudiger alles bij te houden en bijvoorbeeld ook gebruik te maken van automatische incasso.
De KNSB is vanuit Mijn KNSB ook als eerste met softwareleverancier All United uitgebreide samenwerking aangegaan. Hiermee wordt het werk van de penningmeester en ledenadministratie gekoppeld en een stuk minder arbeidsintensief.

Contactgegevens:

Heb je vragen over het lidmaatschap van de vereniging, opleidingen of een andere vereniging gerelateerde vraag?
Dan kun je contact opnemen met de KNSB via [email protected] of via 088-4892000 (Maandag t/m donderdag 10.00 – 16.00 uur – Vrijdag 10.00 – 15.00 uur)

Bekijk ook de infopagina voor de voorzitter en de secretaris.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?