Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Ledenwerving en -behoud » Ledenbehoud

Ken je leden!

Vaak doen we de dingen die we doen al jaren hetzelfde. Eigenlijk zonder er bij na te denken of dat nog steeds is wat onze leden willen. Klinkt dit bekend? Weten jullie eigenlijk wel wie jullie leden zijn? Wat ze willen? Hoe lang ze al bij jullie vereniging sporten en – misschien belangrijker nog – waarom ze weggaan?

 Veel verenigingen hebben te maken met teruglopende ledenaantallen. De oplossing wordt vaak gezocht in het werven van nieuwe leden. Maar juist bij het tegengaan van uitstroom is veel winst te behalen. Deze is vaak ongemerkt groot en wordt vaak veroorzaakt doordat we als vereniging te weinig weten wat onze leden willen.

Meten is weten

Het daadwerkelijk kennen van je leden ligt ten grondslag aan een succesvolle vereniging. Door regelmatig naar de mening van je leden te luisteren weet je beter wat er binnen jullie vereniging leeft, waar leden trots op zijn of waarom ze juist misschien op het punt staan om af te haken. Zorg er daarom allereerst voor dat je weet wie jullie huidige leden zijn. Kun je je leden in bepaalde categorieën indelen? En wat willen deze verschillende groepen? Op basis hiervan is het makkelijker in te schatten wat het beste past bij het beleid van je vereniging en waar de grootste winsten te behalen zijn.

Hoe pak je dit het beste aan?

  1. Stel een commissie in
  2. Ondervraag je leden
  3. Leef je in in de wereld van je leden
  4. Bepaal waar voor jullie vereniging de meeste winst te behalen is
  5. Maak een actieplan
Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?