Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Communicatie » Marketing en Promotie

Huisstijl

Is een huisstijl belangrijk voor een vereniging? In dit artikel wordt hierop een antwoord gegeven. Met een herkenbare huisstijl kan de boodschap van de vereniging kracht worden bijgezet. Dit kan je doen door het consequente gebruik van kleur, logo, lettertype, maar ook type foto’s. Dit zorgt voor herkenning bij de leden, maar ook bij niet-leden en andere direct betrokkenen van de vereniging. Daarnaast kan je met een goede huisstijl jezelf onderscheiden van concurrenten. Een goede huisstijl kenmerkt zich doordat de ontvanger al weet, voordat hij de naam van de vereniging heeft gezien, om communicatie van de vereniging gaat.

Organisatie breed

De huisstijl dient organisatie breed doorgevoerd te worden. Dit betekent dat alle uitingen van de vereniging hetzelfde eruitzien. De huisstijl wordt ingezet via alle kanalen en platforms van de vereniging.

Om tot een goede huisstijl te komen moet je als vereniging eerst op zoek naar de kernwaarden. Wat willen wij als vereniging uitstralen? Wat zijn onze principes? Wat is onze identiteit? Dit wordt dan meegenomen in het bepalen van de huisstijl voor jullie vereniging. Het beantwoorden van deze vragen is tevens een goede kans om met een brede afvaardiging van de vereniging hierover te brainstormen en daar ook gelijk commitment mee te genereren. Het uiteindelijke resultaat zal daardoor breder worden gedragen dan wanneer alleen het bestuur het uitdraagt.

Communicatiemiddelen

Zodra de huisstijl is bepaald is het belangrijk om dit terug te laten keren in de communicatiemiddelen. Denk hierbij aan de website, flyers, brieven, persberichten, posters etc. Bij het opstellen van de huisstijl, leg dan gelijk het gebruik van de verschillende communicatie-uitingen vast zodat dit gewaarborgd is voor de toekomst. Een juiste afstemming van de communicatie-uitingen zorgt voor eenduidigheid en een uniforme uitstraling. En dat draagt weer bij aan de versterking van het imago van de vereniging.

Slot

In de eerste alinea stelde we de vraag “Is een huisstijl belangrijk voor een vereniging?”. Het antwoord hierop is ‘Ja’. Met een goede huisstijl kan het imago en identiteit van de vereniging vergroten en tevens zorgen voor een breder community gevoel binnen de vereniging.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?