Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Vrijwilligers » Beginnen

Coördinator of commissie

Zet je gedachten niet alleen op papier, maar ben je er ook van bewust dat het beleid ook uitgevoerd moet worden! Dit brengt dus de nodige nieuwe werkzaamheden met zich mee.

Het is daarom aan te raden goed na te denken over wie deze werkzaamheden gaat oppakken. Jullie kunnen hierbij denken aan een aantal opties.

Allereerst kan het bestuur de taken zelf oppakken. Vergis je echter niet. Als je het vrijwilligersvraagstuk goed op de rit wilt krijgen, kost dit toch extra tijd en energie. Daarom is het verstandig om ook over de andere opties na te denken.

Het aanstellen van een vrijwilligerscoördinator of –commissie gaat jullie zeker helpen de continuïteit van het beleid en de daarbij horende activiteiten te waarborgen. Deze voortgang en waarborging in het omgaan met vrijwilligers is toch wat we met vrijwilligersbeleid in de schaatsvereniging nastreven!

Om het vrijwilligersbeleid in de schaatsvereniging te laten ‘slagen’, kan het zo zijn dat het voor jou vereniging het beste is om één vrijwilligerscoördinator en/of een vrijwilligerscommissie aan te stellen.

Wat doet een coördinator of commissie?

Een vrijwilligerscoördinator kan gezien worden als een aanspreekpunt (regelneef) voor vrijwilligers. Hij/zij is de centrale figuur binnen de vereniging die de verantwoording heeft voor het opzetten en uitvoeren van het vrijwilligersbeleid, met als hoofdtaken het werven, plaatsen, behouden en begeleiden van vrijwilligers. Daarnaast zal de vrijwilligerscoördinator ook de belangen van de vrijwilligers binnen de vereniging behartigen. Afhankelijk van de structuur van de vereniging kan de vrijwilligerscoördinator zitting hebben in het bestuur, of hierin vertegenwoordigd worden door een zogenaamde portefeuillehouder. Hij heeft dus altijd aandacht voor de vrijwilligers binnen de vereniging, waardoor het beleid ook gewaarborgd wordt.

In een commissie voor vrijwilligersbeleid kunnen de bovenstaande taken verdeeld worden. De commissie heeft een belangrijke taak bij het ontwikkelen en eventueel invoeren van vrijwilligersbeleid binnen de vereniging. Als bestuur laat je dit dus over aan de commissie. Als dit goed van de grond is gekomen kan de werkgroep de taken goed verdelen. Verder vormen ze een klankbord voor elkaar om problemen te bespreken en er samen de schouders onder te zetten.

Je kunt ook nog kiezen om zowel met een coördinator als commissie te werken. De coördinator draagt dan de voorzittersrol op zich en is het aanspreekpunt binnen de vereniging. De commissie helpt de coördinator bij zijn taken en denkt voornamelijk na over het beleid en de continuering hiervan.
Benieuwd hoe je van dit begin naar het daadwerkelijk binnenhalen van vrijwilligers komt? Start met de volgende B en volg de stappen om vrijwilligers aan je te binden.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?