Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Besturen » Meer over besturen

Commissies

Het inrichten van commissies is een belangrijke manier om binnen de vereniging bepaalde taken en onderwerpen een duidelijke plaats te geven. Daarnaast geeft dit helderheid over wie zich met de materie bezig houden.

Veel verenigingen hebben een klein dagelijks bestuur dat periodiek vergadert met het bredere bestuur waarbij de voorzitters van commissies aanschuiven.

Een ander gebruikt model is een wat groter bestuur (5-7) waarbij elk bestuurslid aanschuift bij een of meerdere commissies.

Het aanstellen van commissieleden voor de verschillende commissies in de vereniging zorgen ervoor dat er meerdere mensen een kleine taak in de vereniging kunnen doen, en op deze manier vrijwilligers niet overbelast raken. Door de taken binnen het bestuur en binnen elke commissie zo duidelijk mogelijk te omschrijven weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Commissies kunnen binnen verschillende structuren gevormd worden. Zo is het mogelijk om sport specifieke commissies: technische commissie, wedstrijdcommissie, jeugdcommissie, jurycommissie, en of recreantencommissie in te stellen. Daarnaast is het mogelijk om commissies in te stellen voor algemene taken zoals; activiteitencommissie, barcommissie, sponsorcommissie en of vertrouwenscommissie.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?