Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Accommodatie » Inline-skatebanen

Baan en Piste

De wedstrijdbaan in het Inline-skaten wordt tegenwoordig meestal aangelegd volgens de vereisten van de internationale bonden FIRS (wereld) en CERS (Europees) aangelegd. Dit is inmiddels ook steeds meer de standaard voor wedstrijden in Nederland. Belangrijkste kenmerk is de lengte van 200 meter.

De KNSB heeft een uitgebreid advies beschikbaar ter ondersteuning aan planvorming en ontwikkeling van skatebanen.

Een parcours heet een baan als deze twee rechte stukken heeft van de dezelfde lengte en symmetrische bochten heeft, waarvan de doorsnede (diameter) hetzelfde is. De totale lengte voor een officiële wedstrijdbaan is 200 meter met een breedte van minstens 6 meter. De gehele oppervlakte van de baan mag van elk willekeurig materiaal zijn, zoals asfalt of beton, maar zal wel volkomen effen moeten zijn en moet voldoende grip hebben. Een baan kan volkomen vlak zijn of kan zijn voorzien van naar buiten toe oplopende bochten.

Een baan van 200 meter met naar buiten toe oplopende bochten wordt een piste genoemd. De bochten zijn lineair oplopend -geleidelijk en gelijkmatig stijgend vanaf de binnenkant naar de buitenkant van de bocht- of parabolisch –komvormig, dit geldt alleen voor bestaande pistes. De piste is aan de buitenzijde voorzien zijn van een dichte bij voorkeur doorzichtige boarding.

Het is niet direct een probleem om een baan langer te maken of, zoals vaak gebeurt, te combineren met een ander formaat baan er omheen. De 200-m baan is vooral een vereiste voor (inter)nationale wedstrijden.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?