Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Vrijwilligers » Begeleiden

Aanspreekpunt

Het plan is op papier en de eerste wervingsacties zijn opgezet. Toch is het beter om het hier niet bij te laten. Wil jij dat een vrijwilliger ook actief blijft, zorg dan voor een betrokken en gemotiveerde vrijwilliger. Dit alles begint bij de juiste begeleiding en aandacht. Vergeet niet dat een vrijwilliger onbetaald werk doet en plezier beleeft aan het inzetten voor jullie vereniging.

Belangrijk in de begeleiding van vrijwilligers is het hebben van een vast aanspreekpunt. Niets is zo vervelend als het niet weten waar je terecht kunt met je vragen over het werk en alles wat daarbij hoort. Af en toe een gesprekje over de voortgang en werkzaamheden is niet verkeerd. Zorg er dan ook voor dat het aanspreekpunt bekend is.

Dit aanspreekpunt zou je ook de mentor van een vrijwilliger kunnen noemen. Dit klinkt als een officiële en grote zaak. Dit valt reuze mee! Een mentor is iemand die af en toe checkt bij de vrijwilliger hoe het gaat, een één op één relatie met de vrijwilliger heeft en zorgt dat de werkzaamheden aansluiten bij de verwachtingen van beide kanten. Laat een gesprek dus meer lijken op ‘even bijpraten’ dan een officieel voortgangsgesprek.

Deze rol kan ingevuld worden door de vrijwilligerscoördinator, maar dit hoeft uiteraard niet. Dit ligt ook aan de grote van de vereniging. Als jullie een kleine vereniging zijn kan de vrijwilligerscoördinator dit oppakken. Mochten jullie een grote vereniging zijn, zorg dan voor andere personen binnen de vereniging die dit op zich kunnen nemen. Denk er ook eens over om vrijwilligers elkaar te laten begeleiden. ‘Oude’ vrijwilligers vinden het erg leuk om hun ervaringen te delen en eventuele problemen te bespreken. Een gesprek kan zeer motiverend werken.

Lees vooral verder om tips over het motiveren van vrijwilligers te lezen.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?