Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Deadline UBO-registratieplicht gemist, wat nu?

Ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, zijn sinds september 2020 verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Verenigingen hadden tot 27 maart 2022 om de UBO’s in te schrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Heb je de deadline gemist? Dan stelt de KvK je hier per brief en telefonisch van op de hoogte. Door je alsnog op tijd in te schrijven, voorkom je een boete of dwangsom.

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘de uiteindelijke belanghebbende’). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). De UBO van een vereniging is een natuurlijk persoon die:

Wanneer er geen natuurlijk persoon is die voldoet aan de bovenstaande criteria of wanneer er twijfel bestaat wie de UBO van een vereniging is, dan worden de bestuursleden als UBO aangemerkt. Dit wordt ook wel de pseudo-UBO genoemd.

Het UBO-register maakt inzichtelijk wie binnen organisaties de UBO’s zijn. De EU wil op deze manier fraude, witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegengaan.

Inschrijven in UBO-register

Nieuw opgerichte verenigingen of stichtingen worden meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven in het UBO-register. Bestaande verenigingen hadden tot 27 maart 2022 de tijd om hun UBO te registreren bij de KvK. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor. Organisaties die deze deadline hebben gemist, krijgen nu bericht van het Bureau Economische Handhaving (BEH).

Sinds april van dit jaar stuurt het BEH brieven naar organisaties die hun UBO’s niet hebben ingeschreven in het UBO-register. Ontvang je zo’n brief van de BEH dan heb je vanaf de datum die bovenaan die brief staat twee weken de tijd om de inschrijving in het UBO-register in orde te maken. Heb je dat na die twee weken nog niet gedaan? Dan bellen zij om je nogmaals aan te sporen de UBO-registratie te regelen. Als je de UBO’s op de juiste manier registreert, voorkom je een boete.

Boete of dwangsom

Geen brief ontvangen van de BEH en na 27 maart de registratie voltooid? Dan wordt deze verwerkt door de KvK. Het kan tot 16 weken duren voordat de KvK de registratie heeft voltooid. Alle UBO’s van jouw club ontvangen een brief ter bevestiging dat zij zijn opgenomen in het UBO-register.

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris. Bij niet registreren kan een boete of dwangsom worden opgelegd. Een boete is maximaal € 22.500. Voor een dwangsom geldt geen maximumbedrag.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de UBO-regeling? Meer informatie kun je vinden op de website van de KvK en/of de speciale pagina onze eigen site.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?