Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Wat is de UBO-registratieplicht?

Ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, zijn sinds september 2020 verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese regels. Verenigingen hebben tot 27 maart 2022 om de UBO’s in te schrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel.

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘de uiteindelijke belanghebbende’). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). De UBO van een vereniging is een natuurlijk persoon die:

Wanneer er geen natuurlijk persoon is die voldoet aan de bovenstaande criteria of wanneer er twijfel bestaat wie de UBO van een vereniging is, dan worden de bestuursleden als UBO aangemerkt. Dit wordt ook wel de pseudo-UBO genoemd.

Het UBO-register maakt inzichtelijk wie binnen organisaties de UBO’s zijn. De EU wil op deze manier fraude, witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegengaan.

Inschrijven in UBO-register

Nieuw opgerichte verenigingen of stichtingen worden meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven in het UBO-register. Bestaande verenigingen hebben tot uiterlijk 27 maart 2022 de tijd om hun UBO te registreren bij de KvK. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor.

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris. Bij niet registreren kan een boete worden opgelegd.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de UBO-regeling? Meer informatie kun je vinden op de website van de KvK en/of de speciale pagina onze eigen site.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?