Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Communicatie

Vier schaatsverenigingen gemeentewinnaar bij Vereniging van het Jaar

Vier schaatsverenigingen zijn verkozen tot gemeentewinnaar bij de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’. Het gaat om de Alkmaarsche IJsclub, Kunstschaatsclub Thialf, Schaatsclub de Vennen en de Deventer IJsclub. Een mooi resultaat voor de verenigingen en de KNSB.

Afgelopen vrijdag werden de gemeente- en provinciewinnaars van de verkiezing bekendgemaakt. Onder de winnaars bevonden zich dus de vier hierboven genoemde verenigingen. Ze behaalden de meeste stemmen in hun gemeente.

KC Thialf eindigde zelfs als tweede in de provincie Leeuwarden. “We hadden niet verwacht zo hoog te eindigen. Het verbaast ons enigszins”, zegt voorzitter Joost de Ruig. “Er is via de mail wel aandacht aan de verkiezing besteed, maar we hebben het niet actief gepromoot.”

Volgens De Ruig speelt het wellicht mee dat KC Thialf de laatste maanden veel publiciteit in de lokale media heeft gekregen. “Het gaat goed met de vereniging. We hebben een aantal activiteiten georganiseerd in het kader van Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa. We zijn veel zichtbaar en misschien hebben we de gunfactor. Het is in ieder geval heel leuk dat we hebben gewonnen. Het toont aan dat onze leden erg actief en betrokken zijn bij de vereniging.”

Alkmaarsche IJsclub

Ook in Alkmaar is voorzitter Bram Dieleman blij met de uitverkiezing. “We hebben een beroep gedaan op al onze leden. We zijn een grote club met veel leden. Via de mail hebben we hen op de verkiezing geattendeerd en op de feestavond is opgeroepen om te stemmen. Het is mooi om te zien dat zij gehoor hebben gegeven aan onze oproep.”

Volgens Dieleman is de uitverkiezing ook een bewijs van de koers die gevaren wordt bij de Alkmaarsche IJsclub. “Met onder meer een nieuwsbrief, een nieuwjaarsborrel en andere activiteiten proberen we de club weer op de kaart te zetten. We willen de mensen verbinden en dat gaat goed. De positieve zaken moet je kenbaar maken. Daarmee verbind je je leden. Het is leuk dat we nu naar buiten kunnen uitdragen dat we de leukste vereniging van de gemeente Alkmaar zijn.”

Campagne voeren

In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. De verenigingen hebben de afgelopen weken actief campagne gevoerd om stemmen te werven. De winnaars zijn bepaald op basis van een gewogen gemiddelde van het aantal stemmen en de gemiddelde waardering. Een overzicht van de winnende verenigingen vind je hier.

In totaal deden er 443 sportverenigingen mee aan de verkiezing. Onder deze sportverenigingen waren ook 16 schaatsclubs.

In elke provincie is er ook een winnaar in de categorie sport en cultuur. Hier zitten geen schaatsverenigingen tussen. Drie verenigingen gaan door naar de landelijke finale. De landelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Sportweek in september en mogen daar hun prijs in ontvangst nemen.

Schijnwerpers

Met de verkiezing willen NOC*NSF, Kunstbende en LKCA (Cultuureducatie en Amateurkunst) en de Rabobank de kracht van de sport- en cultuurvereniging bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers zetten.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?