Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Vernieuwde (online) trainersopleidingen zijn toegankelijker

Tijdens de coronacrisis zijn meer mensen gaan inlineskaten. Ook verenigingen hebben dit gemerkt. Veel clubs zagen een toename bij de jeugd. Met deze stijging is ook de behoefte aan gediplomeerde trainers bij verenigingen gegroeid. Trainers spelen een heel belangrijke rol bij de begeleiding van deze nieuwe leden. Gelijkgaand aan deze ontwikkeling zijn de KNSB trainersopleidingen vernieuwd en toegankelijker geworden omdat ze nu ook online worden aangeboden.

Meervoudig nationaal kampioen Rick Schipper, die momenteel de nieuwe TC 4-opleiding volgt, is betrokken geweest bij de vernieuwing van de inlineskate-opleidingen. Samen met zijn tweelingbroer Kay Schipper, Manon Kamminga en Roy Boeve heeft hij meegedacht over het verbeteren van de opleidingen. “De cursussen bij het schaatsen waren al van hoog niveau, maar er was nog ruimte voor verbetering bij het inlineskaten. We zijn samengekomen en hebben gekeken wat wij belangrijk vinden in een opleiding. Daar is een advies uitgekomen, dat Kay en ik verder hebben uitgewerkt en vorig jaar hebben overgedragen aan de KNSB.”

Laagdrempelig

Marieke Jonker, coördinator opleidingen bij de KNSB, geeft aan dat alle inlineskateopleidingen dit jaar een verandering hebben ondergaan. “De wens voor een andere manier van leren, waarbij online en workshops op locatie gecombineerd worden, was er zowel bij ons als de verenigingen al langer. Dit jaar is dat vanwege corona bij de ST1, SL2 en ST3 versneld geïntegreerd. De opleidingen zijn laagdrempeliger geworden om te volgen. Je hoeft minder te reizen en de opleiding is op een voor jou geschikt moment te volgen. Met deze nieuwe opzet hopen we gehoor gegeven te hebben aan de wens van trainers en verenigingen en hopen we op veel extra inschrijvingen voor de opleidingen.”

Meer focus op techniek

De inlineskatetrainer-coach niveau 3 is ten opzichte van vorige jaren behoorlijk veranderd. Het was voorheen een afgeleid programma van de langebaan ST 3-opleiding, maar nu staat de opleiding op zich. Er is daarnaast een aantal workshops toegevoegd waarbij de focus ligt op inlineskaten, zoals tactieken bij wedstrijden. Het themablok ‘Techniek’ heeft een andere inhoud gekregen dat meer van deze tijd is en het themablok ‘Inspanningsfysiologie’ is gecomprimeerd naar het inlineskaten en wordt gegeven door Wouter van der Ploeg. Jan-Martien van de Wetering is de docent voor het themablok ‘Lesgeven’.

Schipper zelf verzorgt de techniekbijeenkomsten voor de opleiding. “Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik hoe je goed op de piste moet rijden, op de weg of juist bij de marathon. Ik probeer naast de theorie zoveel mogelijk praktische tips mee te geven. Met behulp van de juiste oefeningen kun je als trainer de training meteen een stuk leuker en effectiever maken. Je kunt in deze cursus ook heel van elkaars ervaringen leren, je bent immers samen met trainers met dezelfde passie voor de sport.”

Online opleidingen bieden veel voordelen

De opleidingen worden vanwege het coronavirus dit jaar online aangeboden. De drempel om aan een opleiding deel te nemen, is daarom een stuk lager. “Je hebt als cursist geen reistijd meer, je kunt de opleiding beter combineren met je werk en gezin en je kunt de video’s van docenten eenvoudig terugkijken”, somt Schipper de voordelen van een online opleiding op. “Daarnaast kun je als docent de lessen interactief maken door vragen te stellen en daar meteen op in te spelen.”

‘Doet kennis op die je aan vereniging kunt teruggeven’

Volgens de Medemblikker is het belangrijk dat er nieuwe gediplomeerde trainers worden opgeleid, omdat vooral bij de gevorderde rijders een tekort is. ”Voor de tweede keer heeft de coronacrisis invloed op de start van het inlineskate-seizoen en het sportgedrag van Nederlanders. Vorig jaar zijn veel nieuwe mensen gestart met inlineskaten. Mogelijk geldt nu hetzelfde, of wil de groep die vorig jaar begonnen is zich verder ontwikkelen. Daarom is er bij verenigingen behoefte aan gediplomeerde trainers. Met name in de categorie rijders die de ambitie hebben aan te sluiten bij de nationale top, is er een tekort aan coaches. Door de niveau 3-opleiding te volgen, kun je deze groep helpen hun droom te verwezenlijken. En je doet kennis op die je aan jouw hele vereniging kunt teruggeven, want je leert ook de trainers binnen de club te begeleiden. Voor ambitieuze trainers is dit het ideale moment om een opleiding te volgen.”

Wil jij je ook verder ontwikkelen als trainer? Bekijk dan het aanbod van opleidingen. De nieuwe ST-3 start op al woensdag 14 april. Schrijf je dus snel nog in!

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?