Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Inkomsten werven

Tweederde inkomsten verenigingen komt uit contributie

Veel verenigingen zijn voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de contributie. Het Mulier Instituut concludeerde onlangs op basis van onderzoek dat van alle verenigingen samen, dus inclusief sportclubs, in Nederland maar liefst 62 procent van de inkomsten uit contributie komt. En betreft het verenigingen zonder eigen accommodatie, dan gaat het zelfs om 73 procent van de inkomsten. Clubs met een eigen accommodatie halen gemiddeld ongeveer 50 procent van de inkomsten uit contributie.

Het is een van de meest in het oog springende conclusies in het Jaarbericht Verenigingsmonitor van Mulier Instituut. Daarin geeft het Instituut de resultaten weer van de verschillende peilingen bij het MI Verenigingspanel in 2017.

Aan de uitgavenkant zijn de clubs een groot deel van hun kosten kwijt aan de accommodatie. Bij verenigingen met een eigen accommodatie is zo’n 29 procent van de kosten bestemd voor de accommodatie en bij verenigingen zonder eigen accommodatie gaat het om 50 procent van de kosten.

Enkele andere resultaten uit het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2017:

Het zwaartepunt van de verdeling van de vragen over de thema’s is elk jaar anders bij het MI Verenigingspanel in 2017. Veilig Sportklimaat en accommodaties waren deze keer de centrale thema’s in de peilingen. Daarnaast is naar zorg en gezondheid, verenigingsbestuur, financiën, duurzaamheidsmaatregelen en investering in sport- en beweegaanbod gevraagd.

Geïnteresseerd in meer resultaten, lees dan vooral de rapportage Jaarbericht Verenigingsmonitor 2017.

Dit bericht verscheen eerder op sport.nl/voorclubs.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?