
Trainersbegeleiding speelt bij steeds meer sportverenigingen in Nederland een cruciale rol. In het sportakkoord is zelfs het opleiden van trainers opgenomen onder de pijler ‘vitale sportaanbieders’. De Academie voor Sportkader wil met een verenigingstraject en een magazine bestuurders verleiden de volgende stap te zetten op het gebied van begeleiding. Ook de KNSB vindt het belangrijk dat trainers zichzelf blijven ontwikkelen.
Uit cijfers blijkt dat Nederland 430.000 trainer-coaches telt, waarvan 90 procent niet is gediplomeerd. En maar liefst 60 procent van de trainers voelt zich onvoldoende begeleid door de vereniging. Daarnaast geeft 39 procent van de trainers zelf aan dat ze zich niet bekwaam genoeg voelen voor hun taak. “Als we in Nederland die sportinfrastructuur goed willen inrichten dan moet hier wat aan gebeuren”, zegt Jens van der Kerk op sport.nl/voorclubs.
De Academie voor Sportkader heeft onlangs een eenmalig magazine uitgegeven waarmee het belang van goed opgeleide trainers en leertrajecten op dit vlak nog eens wordt onderstreept. Het magazine Coach de Coach is vooral gericht op de bestuurders bij sportclubs. In het magazine en een bijbehorende drieklapper worden daarvoor drie stappen toegelicht. De eerste stap is een laagdrempelige online training voor beginnende trainer-coaches waarin de basisprincipes van trainen en coachen worden geleerd.
De volgende stap is het opleiden op de club, legt Van der Kerk uit. “Zorg dat je op je vereniging niet alleen je trainers bij elkaar haalt, maar help ze ook met workshops om ze sterker te maken.” Dat kan op verschillende manieren via opleidingen van een bond, bijvoorbeeld de KNSB, of via het Academie voor Sportkader. De derde stap is misschien wel de belangrijkste: structureel begeleiden op de club. “Trainersbegeleiding regel je niet op een achternamiddag. Dat vraagt bestuurlijke aandacht waardoor je het normaal maakt dat je trainers worden begeleid.”
Neuzen zelfde kant op
De KNSB juicht het initiatief van Academie voor Sportkader toe. “We vinden het belangrijk dat trainers en coachen door blijven leren en continu uitdagingen zoeken om zichzelf te verbeteren”, zegt Marieke Jonker. “Een Coach de Coach-traject kan een vereniging helpen trainers naar een hoger niveau te krijgen, maar ook om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen.”
-
Bekijk meer artikelen uit deze thema's
- Vier adviezen om coronabesmettingen bij de club te voorkomen
- Als bestuurder aan de slag met een veilig schaats- en skateklimaat
- Deadline UBO-registratieplicht gemist, wat nu?
- Wat kun je als vereniging doen bij hoge temperaturen?
- Phishing: Wat kun je als er club tegen doen?