Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Accommodatie

Statiegeld op plastic flesjes: extra inkomsten voor de club

Vanaf 1 juli a.s. wordt er op PET flesjes statiegeld geheven. Als sportvereniging kun je daar je voordeel mee doen. Niet-commerciële sportclubs mogen het statiegeld houden en aan de club besteden of aan een goed doel schenken.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het aantal plastic flesjes dat als zwerfafval in het milieu belandt, drastisch verminderen.  Naast de bestaande statiegeldregeling voor grote PET flessen (25 cent per fles), geldt vanaf 1 juli 2021 een heffing van 15 cent voor kleine PET flessen. Sportverenigingen kunnen zich aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dat houdt in dat leden en bezoekers hun flesje kunnen doneren aan de club en dat de vereniging het statiegeld niet terug hoeft te geven.

Voor het inzamelen van de flessen kunnen sportverenigingen van meer dan 200 leden kosteloos een minicontainer en een communicatiepakket bestellen bij Statiegeld Nederland.

Hoe werkt het?

  1. Zet de minicontainer op een zichtbare en logische plaats.
  2. Maak je leden en bezoekers duidelijk wat ze met de statiegeldflesjes moeten doen en wat de club met de statiegeldopbrengst gaat doen.
  3. De statiegeldflesjes verzamel je in speciale zakken, die je bij de grossier kunt bestellen. De zakken worden afgesloten met een sluitstrip met een klant specifiek label, dat een unieke barcode bevat, die correspondeert met de locatie.
  4. Aan de hand van de unieke code weet Statiegeld Nederland van wie de flesjes afkomstig zijn en wat er afgerekend moet worden.
  5. De grossier haalt de gevulde zakken op.
  6. Maandelijks ontvangt de vereniging een overzicht van het statiegeld op de ingeleverde flesjes en de opbrengst wordt op de rekening van de club bijgeschreven.
  7. Via de communicatiekanalen van de club kun je duidelijk maken waar het geld aan besteed gaat worden en kun je de leden aansporen om de flesjes in te leveren.

Wat is Statiegeld Nederland?

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitrol van het statiegeldsysteem in Nederland. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige innamepunten. Verplichte innamepunten zijn o.a. supermarkten, tankstations en OV-locaties. Vrijwillige innamepunten zijn o.a. bioscopen, pretparken en sportverenigingen. Er is budget beschikbaar om afvalbakken en communicatiemateriaal te leveren aan vrijwillige innamepunten.

Groothandels worden gevraagd om de PET flesjes op te halen bij sportverenigingen die klant zijn. In samenwerking met Stichting Statiegeld NL stellen zij eisen op voor o.a. afvalzakken, opslag, maximale vervuiling en innamefrequentie.

Bekijk het artikel van Statiegeld Nederland met daarin meer informatie voor sportverenigingen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?