Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Communicatie » Praktijkvoorbeelden Marketing en Promotie

Scholen Ploegenachtervolging: lange traditie, maar nog steeds uniek!

De start van de Scholen Ploegenachtervolging (NK SPA) ligt rond de 2e Wereldoorlog, maar met die lange traditie is het evenement zeker niet verouderd. De opzet van het toernooi past nog perfect in de huidige tijd, waar veel sportbonden op zoek gaan naar manieren om jongeren van 12 tot 18 jaar aan het sporten te krijgen of voor de sport te behouden.

Het NK SPA geldt als het grootste schaatstoernooi van Nederland. Deelnemers zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs , onderverdeeld  in categorieën op basis van geslacht, leeftijd en wel of geen schaatslicentie. Dat laatste maakt het toernooi uniek, want het is daarmee de enige nationale schaatswedstrijd die open staat voor mensen zonder wedstrijdlicentie. Iedereen kan meedoen, op alle soorten materiaal, van ijshockeyschaatsen tot de klapschaatsen waar de toppers op rijden.

Jan van der Meulen (SportConnection) is verantwoordelijk voor de organisatie van het toernooi en is een groot voorstander van het concept: “Je ziet ook dat het nog steeds populair is. Op middelbare scholen zijn zowel leerlingen als docenten heel enthousiast. En ook voor de ijsbanen is het een mooie manier om herhalingsbezoek te stimuleren. Deelnemende scholen komen vaak enkele keren vooraf trainen om goed voorbereid aan de start te staan op het evenement. En het is een teamprestatie, prachtig om te zien hoe de leerlingen ook elkaar helpen en coachen. Er wordt goed meegeleefd op de scholen. Er worden mega spandoeken gemaakt en de kijkcijfers op de livestream die we de laatste jaren hebben zijn indrukwekkend. Vreemd genoeg is er nog geen (hoofd)sponsor. We hopen die snel te vinden om nog vele jaren door kunnen gaan. ”

Voorrondes

Vandaag, 26 februari, vindt de laatste voorronde voor dit jaar plaats in Amsterdam. Ook daar staan nog 32 ploegen aan de start. En dan is de afsluitende finale op 12 maart a.s. in Breda, waar zich 96 ploegen voor kunnen plaatsen. Het NK SPA past perfect in de huidige opvatting van sportbonden en beleidsmakers. Van der Meulen: “Het toernooi biedt alles waar een sportbond voor staat: promotie van de sport, promotie van ijsbaanbezoek, ijspret, teamspirit en – heel belangrijk- contact met een moeilijk bereikbare leeftijdsgroep (12-18 jaar).” We gaan in gesprek met de KNSB om de NKSPA wellicht als vervolg te zien op het project IJSTIJD (voor het basisonderwijs). Ook biedt het NK SPA aan jongeren de mogelijkheid om samen met klasgenoten en vrienden te sporten. NOC*NSF promoot dat bijvoorbeeld ook als ‘Ik neem je mee’, omdat juist op die leeftijd de groepsbeleving met vrienden en vriendinnen heel belangrijk is.

Perfecte mix

Het evenement combineert op een perfecte manier het wedstrijdelement met heel veel plezier. De regels zijn soepeler. Zo mag een ploeg uit vier rijders bestaan en is de tijd van de derde aankomende rijder/rijdster bepalend voor de eindtijd. Op de finaledag komen de winnaars van de voorronden (twee voor alle acht categorieën per voorronde) drie keer in actie.  Van der Meulen: “En naast de wedstrijden zijn er allerlei side events; Icebyks, een DJ en er zijn tal van andere activiteiten zoals pucksjoelen, aanwezigheid van (oud)schaatstoppers en de lerarenrace. Het is echt oprecht een uniek toernooi waar bij teamspirit, sfeer, ijspret en ‘het NK’ een mooie mix vormen.”

Impressie van het NK SPA 2018:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?