Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

SB-1 opleiding zorgt voor meer plezier bij kinderen

De jeugd heeft de toekomst. Dat geldt uiteraard ook voor de schaatssport. Het is daarom belangrijk dat jonge schaatsers de juiste begeleiding krijgen op het ijs. De opleiding schaatsbegeleider niveau 1 geeft deelnemers de juiste handvatten om training aan jeugd te geven.

Leren hoe je kinderen op een speelvolle manier de basistechniek van schaatsen kunt aanleren is een erg belangrijk onderdeel van de SB-1 opleiding, vertelt docent Hans Boom. “De opleiding richt zich op de omgang met kinderen van 6 tot 12 jaar. Je leert het verschil tussen hoe je met jongens en meisjes moet omgaan, je leert hoe je structuur in lessen kunt aanbrengen, hoe je voor een groep moet staan en wat het verschil is tussen intrinsiek en excentriek leren.”

De SB-1 opleiding bestaat uit drie kerntaken. Assisteren bij sportactiviteiten, waarborgen van de veiligheid van schaatsers en zorgdragen voor maatregelen rondom wedstrijden, toetsen en evenementen. “In hoofdlijnen worden de volgende onderwerpen tijdens vier workshops behandeld: veiligheid op en rondom het ijs, spellen op het ijs, schaatsmateriaal en –kleding, leidinggeven en omgaan met kinderen van 6 tot 12 jaar en de trainers en het aanleren van schaatsen aan kinderen van 6 tot 12 jaar”, legt Boom uit.

“Het belangrijkste is dat de kinderen plezier beleven aan de trainingen. Dat kun je onder meer bereiken door oefeningen te variëren en bijvoorbeeld eens een andere houding te proberen op het ijs. Je leert als cursist het proces van bewegen naar voortbewegen, naar vrij zijn op het ijs tot leren schaatsen.”

Beter beslagen ten ijs

Volgens Boom is het enorm belangrijk dat aspirant-trainers de SB-1 opleiding volgen. “Mensen die zonder opleiding training geven, doen vaak dezelfde oefeningen als die ze zelf hebben geleerd toen ze jong waren. Maar dat is vaak lang geleden en inmiddels wordt er op een andere manier lesgegeven. Met een opleiding vergaar je meer kennis, leer je structuur aanbrengen in een les en kom je beter beslagen ten ijs.”

IJSTIJD!

Boom is blij met een initiatief als IJSTIJD!, waarmee duizenden kinderen kennismaken met de schaatssport. Daarnaast krijgen leerkrachten en buurtsportcoaches een korte training en kunnen verenigingen een workshop ‘schaatsen is fun’ volgen. “We willen de schaatsbeleving voor kinderen leuker maken en met geschoolde trainers worden lessen over het algemeen leuker, waardoor de kinderen hopelijk meer plezier hebben.”

Boom gaat regelmatig het land in om de SB-1 opleiding te doceren. De reacties van de deelnemers zijn vaak positief. “Over het algemeen slaagt ook een groot percentage van de cursisten. Deelnemers geven aan dat ze na het volgen van de opleiding op een andere manier lesgeven en dat ze er veel van opgestoken hebben. Dan is ons doel bereikt.”

Opleiding op locatie

Als vereniging, baancommissie of Gewest kun je bij de KNSB ook een compleet opleidingspakket afnemen. Door zelf een aantal zaken te organiseren en coördineren, zoals het regelen en bekostigen van de accommodatie, toegang tot de ijs- of skeelerbaan te regelen en het verzamelen van de NAW-gegevens, kan de gewenste opleiding voor een gereduceerd tarief afgenomen worden. Heb je hiervoor belangstelling? Kijk dan hier voor de pakketvoorwaarden.

Wil jij ook de SB1-opleiding volgen? Neem dan contact op met de KNSB via [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?