In het basislidmaatschap van de vereniging en de actieve sporter zijn diverse verzekeringen opgenomen. Bij leden bestaat soms onduidelijkheid in welke situaties de verzekering kan worden wordt aangesproken. Door middel van diverse voorbeelden, die wij in samenwerking met verzekeringsadviseur Aon opstellen, willen wij de verenigingen meer inzicht geven in de mogelijkheden van verzekeringen. Maar ook waar de vereniging rekening mee moet houden.
De praktijkvoorbeelden zijn terug te vinden in het kenniscentrum van de KNSB – https://knsb.nl/thema/administratief-financieel/
Hieronder volgt een case over extra trainingen.
Beschrijving Case “Niet-verzekerd”
“Stel dat ik aan het schaatsen ben en iemand anders valt zo hard dat ik hierdoor val. Mijn verwondingen zijn ernstig; ik raak enkele dagen in coma en de pezen in mijn hiel zijn doorgesneden. Ik kan dus niet meer mijn beroep als advocate en mijn hobby als schaatsster uit kan oefenen. Ik ben geen actief lid bij de KNSB en daardoor ook niet verzekerd via de KNSB. Waar heb ik dan recht op? Wat valt onder het eigen risico en wat is de schuld van die andere schaatser?”
Oplossing
Verzekeringsadviseur Aon: “Het is niet mogelijk om specifiek in te gaan op de geschetste informatie. Dit omdat elke situatie afzonderlijk beoordeeld dient te worden, eventueel door de rechter. Er kunnen legio factoren zijn die meespelen bij het bepalen van de aansprakelijkheid. In het algemeen geldt voor ongevallen in sportsituaties dat er veelal sprake is van een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Dat houdt in dat er wellicht wel sprake is van schade, maar geen onrechtmatige daad. De schade wordt in die situatie dan doorgaans niet vergoed door een aansprakelijke derde, omdat deze ontbreekt. Dit komt bijvoorbeeld voor in situaties waarbij meerdere personen dezelfde sport beoefenen en op voorhand bekend is, dan wel uit de sportactiviteit voortvloeit, dat er schade kan ontstaan. Met andere woorden: het is niet ondenkbaar dat een schaatser onderuit gaat en of zichzelf of een ander letsel toebrengt. Wanneer men zich begeeft in een situatie met een verhoogd risico is het daarom noodzakelijk dat men zichzelf de vraag stelt: Wat zijn de mogelijke consequenties voor mij en kan ik deze zelf financieel dragen? Indien het antwoord op de laatste vraag ontkennend beantwoord wordt, dan staat men voor de vraag: niet deelnemen of zelf voor een verzekering zorgdragen.
Uiteraard blijft een schaatsvereniging wel verantwoordelijk voor de inrichting van het terrein en de bijhorende ijsbaan. Mocht een schade ontstaan zijn als gevolg van het niet adequaat toezicht houden op de inrichting van terrein of ijsbaan, dan kan een vereniging aansprakelijk gesteld worden. Dat is echter op voorhand niet aan te geven. De uiteindelijke beoordeling is uitsluitend voorbehouden aan de rechterlijke macht in ons land.
Meer informatie over verzekeringen
Hebben jullie specifieke voorbeelden of vragen over verzekeringen? Op https://knsb.meeus.com/ staat alle informatie.
-
Bekijk meer artikelen uit deze thema's
- Vier adviezen om coronabesmettingen bij de club te voorkomen
- Als bestuurder aan de slag met een veilig schaats- en skateklimaat
- Deadline UBO-registratieplicht gemist, wat nu?
- Wat kun je als vereniging doen bij hoge temperaturen?
- Phishing: Wat kun je als er club tegen doen?