Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Administratief & Juridisch

Praktijkvoorbeeld verzekeringen: Extra trainingen

In het basislidmaatschap van de vereniging en de actieve sporter zijn diverse verzekeringen opgenomen. Bij leden bestaat soms onduidelijkheid in welke situaties de verzekering kan worden aangesproken. Door middel van diverse voorbeelden, die wij in samenwerking met verzekeringsadviseur Meeùs opstellen, willen wij de verenigingen meer inzicht geven in de mogelijkheden van verzekeringen. Maar ook waar de vereniging rekening mee moet houden. De praktijkvoorbeelden zijn terug te vinden in het kenniscentrum van de KNSB – https://knsb.nl/thema/administratief-financieel/

Hieronder volgt een case over extra trainingen.

Beschrijving Case “Extra trainingen”
Een trainer van de schaatsvereniging wil naast de reguliere schaatstrainingen van de vereniging, extra gaan trainen met een groep pupillen. De trainingen gaan plaatsvinden in een sporthal. In verband met beschikbare ruimte heeft de vereniging aangegeven hier niet mee akkoord te gaan. De trainer heeft nu in overleg met de groep pupillen besloten om een zaal te huren en de kosten hiervan zelf te dragen. Tijdens één van de trainingen in de zaal loopt een pupil zodanig letsel op, dat het daar de rest van z’n leven last van heeft. Deze schade is ontstaan terwijl de trainer dit heeft georganiseerd zonder opdracht van het bestuur en zonder melding van verdere plannen. Kan het bestuur of de hoofdaansprakelijke (de voorzitter) hiervoor aansprakelijk worden gesteld?

Oplossing
Het antwoord is niet zo eenvoudig als het op voorhand lijkt. Belangrijk is dat er een duidelijke scheiding wordt gemaakt tussen de activiteiten die de trainer in zijn hoedanigheid als extern trainer verricht en als verenigingstrainer. Wanneer deze scheidslijn niet duidelijk is, bestaat de kans dat het bestuur dan wel de vereniging aansprakelijk gesteld kan worden in geval van schade. Om duidelijk aan te geven dat de trainer in kwestie op eigen initiatief trainingen geeft, en in die hoedanigheid niets met de betreffende vereniging van doen heeft, zou de vereniging kunnen verlangen dat de trainer een eigen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluit. Op deze wijze is het wellicht mogelijk om de scheiding aan te geven en in ieder geval duidelijk te maken dat het de bedoeling is geweest dat de activiteiten niets te maken hebben met de verenigingsactiviteiten. Daarnaast is het raadzaam om schriftelijk tussen partijen vast te laten leggen dat de activiteiten van de trainer, in hoedanigheid van privétrainer, niets te maken hebben met de verenigingsactiviteiten.

Meer informatie over verzekeringen: Hebben jullie specifieke voorbeelden of vragen over verzekeringen? Op https://knsb.meeus.com/ staat alle informatie.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?