Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Administratief & Juridisch

Praktijkvoorbeeld: Tijdritten op de openbare weg

In het basislidmaatschap van de vereniging en de actieve sporter zijn diverse verzekeringen opgenomen. Bij leden bestaat soms onduidelijkheid in welke situaties deze verzekeringen dekking bieden. Door middel van diverse voorbeelden, die wij in samenwerking met verzekeringsadviseur Meeùs opstellen, willen wij de verenigingen meer inzicht geven in de mogelijkheden van verzekeringen. Maar ook waar de vereniging rekening mee moet houden.

De praktijkvoorbeelden zijn terug te vinden in het kenniscentrum van de KNSB – https://knsb.nl/thema/administratief-financieel/

Hieronder volgt een case over: Tijdritten op de openbare weg.

Beschrijving case: “Tijdritten op de openbare weg”
Als vereniging willen wij komende zomer een aantal tijdritten op de openbare weg organiseren. Aan de tijdritten mogen alleen deelnemers meedoen die lid zijn van onze vereniging. Bij elke tijdrit worden er waarschuwingsborden langs het parcours geplaatst en er worden op gevaarlijke punten verkeersregelaars ingezet. Daarnaast worden alle deelnemers geïnformeerd dat ze zich aan de bestaande verkeersregels moeten houden. Tevens zorgen wij er voor dat de tijdritten als evenement bij de gemeente worden gemeld, zodat de juiste instanties hiervan op de hoogte zijn. Stel dat er iets gebeurt tijdens zo tijdrit met een deelnemer, is deze deelnemer dan verzekerd? En wat zijn de eventuele consequenties voor het bestuur en de deelnemers als er iets voorvalt?

Oplossing
Het is belangrijk dat je als organiserende partij (de vereniging) er alles aan gedaan hebt om de veiligheid van de deelnemers,  toeschouwers en overige verkeersdeelnemers  te waarborgen. Mocht er iets voorvallen met één van de deelnemers en diegene is als actief lid van de KNSB  geregistreerd dan valt hij/zij onder de collectieve ongevallenverzekering van de KNSB. Verzekerd is daarop een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit als  gevolg van een ongeval. Medische kosten zijn niet verzekerd. De aansprakelijkheid van de bestuurders van de vereniging en de deelnemers vallen onder de collectieve bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van de KNSB.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?