Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Organiseer je bestuur, bestuur je organisatie

Het thema besturen van het KNSB Kenniscentrum zoomt vooral in op de beleidsmatige en organisatorische aspecten die bestuurders tegenkomen. Wat verwachten leden dat het bestuur in de basis echt regelt? Het bestuur speelt een cruciale rol binnen sportverenigingen. Zijn er veranderingen gewenst, dan begint dat vaak bij het bestuur. Daarom is het belangrijk je bestuur te organiseren en je organisatie te besturen.

Waar gaat het thema over?

Belangrijk startpunt in het thema besturen in het Kenniscentrum is de organisatievorm van je vereniging, waarbij gekeken wordt naar de best passende structuur en de wijze waarop communicatie door de hele vereniging heen is ingericht.

En wat is besturen eigenlijk? Leden verwachten dat het bestuur samen met hen een toekomstplan of stip op de horizon vaststelt. Wat voor vereniging willen we zijn? En welke zaken moeten we als basis goed op orde hebben? In het Kenniscentrum vind je voorbeelden van zo’n toekomstplan.

Andere belangrijk onderwerpen vallen onder het subthema ‘onbezorgd sporten‘. Wat zijn belangrijke items die je als vereniging echt op orde moet hebben als het gaat om de sociale veiligheid van je leden? Je leest het allemaal onder het thema besturen.

Praktijkvoorbeelden

Er zijn al veel mooie voorbeelden te vinden van verenigingen, zoals bijvoorbeeld Ballangrud dat al aan de tweede termijn van hun toekomstplan is begonnen. Maar ook voorbeelden als een rookvrije club of een florerende jeugdcommissie zijn al voorbij gekomen.

Thema-eigenaar

De thema-eigenaar van besturen is Ramon Kuipers. Ik ben al lange tijd werkzaam als adviseur voor verenigingen en kan je altijd op weg helpen met vragen die je hebt. De ene keer met directe informatie en de andere keer verwijs ik je naar een vereniging die het antwoord op jouw vraag in de praktijk heeft uitgevoerd. En natuurlijk ontvang ik ook graag de goede voorbeelden die jullie zelf hebben. Voor vragen over het thema besturen kun je mailen naar [email protected].

Kenniscentrum

Het KNSB Kenniscentrum is een kennisplatform voor bestuurders en vrijwilligers van schaats- en inlineskateverenigingen. Het Kenniscentrum bevat waardevolle informatie, relevante documenten en voorbeelden uit de praktijk van verenigingen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?