Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Talentontwikkeling én schaatsplezier door MJOP

Elke schaatsvereniging droomt er waarschijnlijk van om de nieuwe Sven Kramer of Ireen Wüst op te leiden. Maar niet iedereen is een toptalent. Alle leden moeten kunnen genieten van het schaatsen en/of inline-skaten en de sport in de volle breedte promoten. Tijdens de Workshop “Integratie Meerjarenopleidingsplan (MJOP) binnen jullie vereniging” leer je als club hoe je schaatsplezier en talentontwikkeling hand in hand kan laten gaan. Op woensdag 26 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats bij STC de Rijnstreek in Alphen aan den Rijn en trainster Wendy Breedijk omschrijft de sessie als “heel” leerzaam.

De workshop is bedoeld voor bestuurders, leden van de technische commissie en trainers. Martien de Graaf, trainer van STC de Rijnstreek, hoopt na de workshop concrete handvatten te hebben waar de vereniging mee aan de slag kan. “Het is voor ons heel belangrijk om meer te weten te komen over hoe we het MJOP kunnen gebruiken in de breedtesport. Of hoe de breedtesport het MJOP kan gebruiken.”

Wendy Breedijk van STC de Rijnstreek was een van de deelnemers aan de workshop en ze is erg enthousiast. “Het was heel leerzaam. Ik had veel ‘oh ja-momenten’. Ik heb best veel aan de workshop gehad.”

Breedijk gaat direct een aantal zaken die ze kreeg aangereikt in haar trainingen gebruiken. “We werden er weer op gewezen dat het goed is om kinderen veel verantwoordelijkheid te geven. Wat willen zij leren of welke spelletjes willen zij doen. Daarnaast ga ik het differentieel leren implementeren in mijn lessen. Er zijn meerdere manier om bijvoorbeeld aan je houding te werken. Ik ga meer variatie in mijn oefeningen aanbrengen.”

Structuur aanbrengen

Jetske Wiersma, bondscoach Jong Oranje langebaan (Talentcoach) & Projectleider Meerjarenopleidingsplannen (MJOP) bij de KNSB, gaat de komende weken het hele land door om tijdens de workshops meer uitleg te geven over het MJOP en de verenigingen te helpen. Volgens De Graaf kan het opleidingsplan zeer bruikbaar zijn voor clubs, maar moet het nog gaan leven. “Het is tot nu toe lastig gebleken om veel mensen enthousiast te krijgen. Ik kan mij voorstellen dat veel clubs wel iets willen met het plan. En als je ergens iets mee wilt, moet je er ook over praten.”

De Graaf denkt dat de workshop STC de Rijnstreek kan helpen om meer structuur te brengen in het opleiden van de jeugd. “Trainers zijn vaak vrijwilligers en zij zijn iets minder bezig met de lange termijn. Maar als schaatsverenigingen een toekomst willen hebben, is het van groot belang dat er voldoende aanwas onder de jeugd is. Goede trainers en een goede opleiding binnen de vereniging kunnen daar mijns inziens zeker bij helpen. We willen met behulp van de workshop antwoord krijgen op vragen als: waar zijn we mee bezig? Waar willen we naartoe? Ik heb goede hoop dat dat gaat lukken.”

Volgens Breedijk biedt de workshop een goede verdieping op het MJOP. “Het is zowel voor trainers als voor clubs interessant. Het heeft bij ons veel losgemaakt. Het is ons nu ook duidelijk dat het MJOP er niet alleen is voor topsporters. Deze workshop kan clubs wakker schudden. Ik kan het iedereen aanraden.”

Interesse in een workshop?

Meer informatie over de workshop. Meld je aan via [email protected].

Over het meerjarenopleidingsplan van de KNSB

Wereldwijd doen de Nederlandse topschaatsers al jaren lang mee voor het podium. Ons doel is om ervoor te zorgen dat deze topprestaties zich blijven voortzetten. Het meerjarenopleidingsplan van de KNSB biedt een gestructureerde, eenduidige en inzichtelijke opleidingsweg waarin handvatten voor alle trainers en coaches om talentvolle sporters (langebaan schaatsers, shorttrackers, inline-skaters en kunstrijders) te stimuleren en helpen ontwikkelen naar de top. Meer informatie over het MJOP

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?