Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

De juiste vrijwilligers op de juiste plek

Hoe zorg ik voor voldoende vrijwilligers? Deze vraag leeft bij veel verenigingen. Er zijn altijd mensen die willen helpen, maar je moet ze op de juiste manier benaderen en het vrijwilligerswerk aantrekkelijk maken. Denk mee met je leden, zet een wervingsactie op en selecteer de vrijwilligers.

Voordat je begint met vrijwilligers werven, is het uiteraard belangrijk om terug te kunnen vallen op je vrijwilligersbeleid. Welke commissies hebben we? Op welke plekken hebben we vrijwilligers nodig? Dat zijn essentiële vragen die je moet beantwoorden voordat je begint met mensen benaderen.

De tijden zijn veranderd en steeds minder mensen willen echt gebonden zijn aan vrijwilligersklussen. Leden zijn zeker bereid te helpen, maar vaak op een moment dat het hun goed uitkomt en bij een activiteit waar ze binding mee hebben. Zorg dus dat je je leden goed kent en kruip in hun huid. Wat zijn hun interesses, wanneer zijn ze vaak op de club? Bewandel de weg van de potentiële vrijwilliger! Misschien moet je bepaalde taken opknippen of moet je de functie herinrichten om het aantrekkelijker te maken voor je leden. Vele handen maken immers licht werk. Bovendien vinden mensen het vaak gezellig om samen taken op te pakken.

Wervingsactie opzetten

Om vrijwilligers te werven, kun je een wervingsactie opzetten. Daar kun je zelf heel makkelijk mee aan de slag gaan. De wervingscirkel geeft je een gedachtegang die je nodig hebt om zorgvuldig een actie op te zetten. In vijf stappen wordt eenvoudig uitgelegd hoe je vrijwilligers kunt werven.

Nadat je deze stappen hebt gezet, kun je starten met het selecteren van vrijwilligers. Je zorgt ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Het selecteren doe je aan de hand van de opgestelde selectiecriteria. Zoek je mensen met ervaring in een functie? Welke kwaliteiten moet de vrijwilliger hebben?

Durf nee te zeggen

Naast de selectiecriteria bekijk je ook welke methode van selecteren je gebruikt. Dit kan heel simpel aan de hand van een kennismakingsgesprek waarin je de taken van de vereniging beschrijft en de wederzijdse verwachtingen uitspreekt. Weet een vrijwilliger te motiveren. Vraag welke ondersteuning hij of zij graag wil hebben en wat hij of zij een fijne manier van afstemmen vindt.

Ten slotte rest alleen nog maar de selectie zelf. Ook al zijn vrijwilligers op sommige momenten moeilijk te vinden, vraag je als vereniging altijd af of je met de juiste persoon in zee gaat en of de vrijwilliger op de juiste plek zit. Durf ook nee te zeggen als je er geen vertrouwen in hebt.

Meer informatie over het opzetten van een wervingsactie? Kijk dan hier.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?