Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Welke taal spreken jullie leden?

 Waarom zijn mensen lid van een schaatsvereniging? Het is soms lastig om deze vraag te beantwoorden, terwijl het antwoord enorm belangrijk is voor elke club. Als je weet wie je leden zijn, wordt het makkelijker om succesvolle wervingsacties op te zetten. Bovendien kun je activiteiten afstemmen op de wensen van je leden, waardoor zij nog meer plezier hebben en waarschijnlijk langer lid blijven. Een win-winsituatie.

Elke schaatsvereniging heeft een eigen identiteit. Net zoals alle leden van je club een eigen identiteit hebben. Elk lid is verschillend. Met behulp van een ledenenquête krijg je beter inzicht in wie je leden zijn en hoe zij over de vereniging denken. Daarnaast kom je meer te weten te komen over bijvoorbeeld de beweegredenen van de leden om te schaatsen, hoe vaak ze op de vereniging zijn en welke zaken ze belangrijk vinden. Kortom, je leert je leden beter kennen.

Kruip in de huid van je leden

Met de informatie uit de enquête kun je behalve aanpassingen doorvoeren in het beleid ook een globale indeling maken in de verschillende typen leden binnen je schaatsvereniging. Misschien bestaat je vereniging voornamelijk uit jeugdleden, of zijn er juist relatief veel ouderen lid. En de jonge ouders met kinderen kunnen een ander perspectief van de vereniging hebben dan de studenten die ook lid zijn. Om nog meer in de huid van je leden te kruipen, is het handig een profiel op te stellen.

Stel je hebt als vereniging speciaal beleid gemaakt voor de jeugd en het blijkt uit de enquête dat de jongeren bij de vereniging niet helemaal tevreden zijn met de hoeveelheid activiteiten die er worden georganiseerd of dat ze de manier waarop er training wordt gegeven graag anders zouden zien. Dan loont het om die groep nog verder te personaliseren en een ledenprofiel te maken.

Profiel van 13-jarige Kai

Je maakt bijvoorbeeld een profiel van Kai: 13 jaar oud, traint drie keer per week, doet in de zomer aan inlineskaten, droomt ervan de nieuwe Sven Kramer te worden en vindt het leuk om na (zomer)trainingen en wedstrijden in het clubhuis te blijven hangen. Met dit profiel kun je als schaatsvereniging nog specifieker inspelen op de wensen en behoeften van deze groep. Bijvoorbeeld door een speciale feestavond voor 12 tot 14-jarigen te organiseren, de trainingsgroepen niet meer op leeftijd maar op kwaliteit in te delen of een speciale hoek in het (zomer)clubhuis te maken gericht op de jeugd die daar kan gamen, zijn telefoon kan opladen en een iPad van de vereniging kan gebruiken.

Als je deze groep goed kent, weet je ook hoe je leeftijdsgenoten of jongeren met dezelfde leefstijl moet aanspreken. Niet door flyers uit te delen, maar juist actief zijn op Snapchat, een WhatsApp-groep aanmaken of een bekende YouTuber als gast uit te nodigen tijdens een gratis training voor de jeugd. Het maken van een profiel zorgt dus niet alleen voor ledenbehoud, maar mogelijk ook voor ledenwerving.

Het is belangrijk wel altijd vast te houden aan je sterke punten en je visie. Dat is namelijk de kracht van je vereniging. Maar als je weet welke taal je leden spreken, wordt het makkelijker hen te bereiken én te binden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?