Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Aanmelden statutenwijziging

Ben je als vereniging of stichting aangesloten bij de KNSB en wil je een statutenwijziging doorvoeren? Dan dien je deze officieel voor te leggen aan de KNSB (zie artikel 8 KNSB-statuten). Als lid van de KNSB zijn er diverse regels die je één-op-één dient op te nemen in jullie verenigingsstatuten. Wanneer je dit formulier statutenwijziging invult, dan sturen we je de informatie die past bij jullie organisatievorm en aanbod. Hiermee kun je verder aan de slag.

Hoe wijzig je statuten?

Verenigingen

De KNSB moet een wijziging van de statuten van je vereniging dus goedkeuren. Om je hierbij te helpen hebben we modelstatuten ontwikkeld. Het werkt heel eenvoudig en gaat supersnel. Je hoeft alleen maar de verplichte velden in te vullen, zoals verenigingsgegevens, het boekjaar, de bestuurders en natuurlijk de ondertekening. Omdat alles al helemaal volgens de juridische richtlijnen van de KNSB is, kun je gebruik maken van de lage tarieven van de DoeHetZelfNotaris of als dat gunstiger is je eigen notaris.

Je kunt er als vereniging ook voor kiezen om zelf een nieuw statuut te ontwikkelen. Je moet dan wel verplichte passages uit de KNSB-modelstatuten overnemen. De onderdelen die je zelf toevoegt mogen hier niet mee in strijd zijn. Als je gaat voor deze route is de doorlooptijd langer. Ook moet je rekening houden met extra notariskosten en betaal je €99,- voor advieskosten aan de KNSB. Kies je voor de KNSB-modelstatuten dan zijn er geen extra advieskosten. Het tarief van €99,- geldt voor verenigingen die na 1 juli 2022 het statutenwijzingstraject bij de KNSB starten.

Gaan jullie naast schaatsen en/of skaten ook een andere sport aanbieden, dan wil je deze eveneens tot zijn recht laten komen in jullie statuten. Hierbij kunnen wij adviseren.

Stichtingen

Aangezien stichtingen heel divers kunnen zijn, is hier geen modelstatuut voor. Wel zijn er verplichtingen voor statuten van stichtingen. Naast deze vereiste onderdelen kun je de statuten zo inrichten dat ze goed passen bij de stichting. De KNSB moet de statutenwijziging goedkeuren.

Wat zijn de stappen voor een statutenwijziging?

  1. Voornemen tot statutenwijziging in de bestuursvergadering.
  2. Aanmelden* van de voorgenomen statutenwijziging bij de KNSB.
  3. Invullen van het KNSB-modelstatuten op de site van de DoeHetZelfNotaris of ontwikkelen van een eigen versie.
  4. Goedkeuring van de statuten door de KNSB.
  5. Goedkeuring binnen de eigen ALV.
  6. Laten passeren van de akte bij de notaris.
  7. Gepasseerde statuten toesturen aan de KNSB.
    * door een bestuurder die benoemd is door de algemene ledenvergadering en geregistreerd is in KNSB Verenigingsmanager

De laatste versie van de modelstatuten is van maart 2022.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?