Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Accommodatie

Vooruitgang bereikt doel met nieuwe banen

IJsclub Vooruitgang Ammerstol was eind november even landelijk nieuws. De vereniging in de provincie Zuid-Holland had de primeur als eerste in Nederland de natuurijsbaan te kunnen openen in het nieuwe schaatsseizoen. Van 3FM tot RTL Nieuws, allemaal kwamen ze langs of noemden ze de ijsclub in hun nieuwsberichten. Een betere promotie kon de vereniging zich natuurlijk niet wensen. Maar hoe zorgde IJsclub Vooruitgang Ammerstol ervoor dat juist zij als eerste natuurijs hadden?

Volgens Bert Timmerman, secretaris van IJsclub Vooruitgang Ammerstol, zijn er twee aspecten enorm belangrijk bij ijsclubs die zo snel mogelijk hun baan willen openen voor publiek. “Uiteraard is het van belang wat voor accommodatie je hebt en hoe je die onderhoudt, maar de gedrevenheid van je vrijwilligers is het allerbelangrijkste. Toen wij als eerste club natuurijs hadden in november hebben onze vrijwilligers ’s nachts doorgewerkt om de baan in gereedheid te brengen. Die gedrevenheid moet wel in het DNA van je club zitten om snel natuurijs te hebben.”

Nieuwe skeelerbaan

Over goede vrijwilligers beschikte IJsclub Vooruitgang Ammerstol al een tijd. De nieuwe skeelerbaan werd in 2013 geopend. Timmerman legt uit dat het idee om de accommodatie te renoveren tweeledig was. “Enerzijds wilden we het hele jaar door open zijn en door de skeelerbaan zijn we ook in de zomer actief. Anderzijds wilden we sneller natuurijs hebben in de winter. We hebben bewust een soort van dijkjes rond de skeelerbaan geplaatst en een speciaal leidingsysteem neergelegd, zodat we water kunnen wegpompen. Deze maatregelen vergroten weer de kans op natuurijs.”

Er zijn in Nederland niet heel veel andere ijsclubs die op dezelfde manier ijs op de baan krijgen. “In het begin hebben we gewoon uitgeprobeerd of het zou werken. Opdweilen bleek toen de beste manier om ijs te krijgen. Dat levert over het algemeen ook uitstekend ijs op”, aldus Timmerman.

Toegangskaartje inlijsten

Bij IJsclub Vooruitgang Ammerstol zijn ze sinds 2003 al bezig met het herinrichten van de accommodatie. In 2010 werd een nieuw plan ingediend en sindsdien kwam alles in een stroomversnelling. Mede dankzij enkele subsidies kon de accommodatie verbouwd worden en werd een nieuwe skeelerbaan aangelegd. Dat heeft de club geen windeieren gelegd. “De eerste keer dat we dit seizoen natuurijs hadden in november was heel speciaal”, zegt Timmerman.

“Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn we in het nieuws geweest. De media-aandacht maakte het heel speciaal. We hebben toentertijd ontzettend veel publiciteit gehad. Met name op social media hadden we een enorm bereik. Maar wat mij misschien wel het meest is bijgebleven, was een verhaal van een man die al 60 jaar schaatste en nog nooit zo vroeg op het ijs had gestaan. Hij zei dat hij zijn toegangskaartje zou gaan inlijsten. Zo bijzonder vond hij het. Dat we in november en december van vorig jaar en ook in januari natuurijs hadden, was de bevestiging dat we een goede keuze hebben gemaakt om een skeelerbaan aan te leggen.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen over het onderwerp accommodatie? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo ging Hattem de uitdaging aan een open club te worden om de toekomst te verzekeren en verrees er een topsportaccommodatie in Wervershoof met behulp van crowdfunding.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?