Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Voorronden IJSTIJD! Winterspelen in Oss draaien om plezier en vermaak

Het organiseren van de voorronden voor de IJSTIJD! Winterspelen biedt veel kansen voor een ijsbaan. Ben je als IJSTIJD! ijsbaan of vereniging op zoek naar de juiste methode, lees dan hieronder het verhaal van Winterland Oss en hun aanpak voor de organisatie van de voorronden IJSTIJD! Winterspelen.

Winterland Oss heeft ervoor gekozen doelgroep gericht te werken. Dit betekent dat er per doelgroep gekeken wordt wat het beste past en hoe daar een ‘programma’ omheen gemaakt kan worden.

Joris Teulings, voorzitter van Winterland Oss, legt uit waarom hiervoor gekozen is. “We zitten in de ‘gelukkige’ positie dat we een groot werkgebied hebben met ruim 90.000 inwoners en 64 basisscholen met bijna 7.000 leerlingen. In april inventariseren we hoeveel groepen 7 en 8 er zijn inclusief aantal leerlingen in december van dat jaar. Tevens vragen we of er dagen zijn dat er verhinderingen zijn in verband met vieringen van kerst etc. en het type van rooster. Een traditioneel of continue rooster. Met deze inventarisatie kunnen we het schoolschaatsen plannen.”

Schoolschaatsen

Het schoolschaatsen wordt door Winterland Oss gratis aangeboden voor basisscholen. Mocht er nog ruimte zijn in het programma dan kan het voortgezet onderwijs gebruik maken van de baan, tegen een kleine vergoeding. Dit alles zorgt voor een volle bezetting van de ijsbaan in de ochtend buiten de schoolvakantie. Dit jaar zijn 1.860 kinderen aangemeld om te komen schoolschaatsen.

“Al is het schoolschaatsen gratis, het is niet vrijblijvend een uur ‘buitenspelen’.  Voorbereiding is belangrijk, niet alleen voor het leren van een schaatsbeweging, maar ook voor de veiligheid. Wij vragen dus een actieve houding van de leraar/begeleiders van een groep”, aldus Teulings.

Programma

Als de schoolkinderen naar de ijsbaan van Winterland Oss komen, dan ziet het programma er als volgt uit:

IJSTIJD! Finale

De Winterland Oss IJSTIJD! Finale is een samenwerking tussen Winterland Oss, Schaats- en skeelervereniging SCOSS en het Sport Expertise Centrum (SEC). Het evenement moet een feestje zijn voor de geselecteerde kinderen. Teulings: “We verwachten 135 – 180 kinderen, waarin we in drie uur tijd deze groep van kinderen gaan reduceren naar veertien kinderen.”

Waarom geen 10 kinderen? (Een IJSTIJD! team bestaat uit 10 kinderen)

Teulings: “Ieder sportteam heeft reservespelers. Er zijn altijd redenen waarom iemand af- of uitvalt. Reservedeelnemers krijgen dezelfde aandacht als de andere deelnemers, ze kunnen helaas niet deelnemen in Amsterdam, maar ze zijn er zeker bij.”

Na de verschillende selectieronden zal de groep langzaam uitdunnen tot de finale. De finale wordt door Jochem van Gelder samen met Ron Bons gepresenteerd.

Tips

Waarom hebben jullie voor deze opzet van de voorronden IJSTIJD! Winterspelen gekozen?

Teulings: “Wij hebben ervoor gekozen tijdens het schoolschaatsen de voorselectie te maken. De grote groep geeft de mogelijkheid dat iedereen kan deelnemen aan dit evenement. Er vindt als het ware een voorselectie plaats voordat we met de voorronden voor de IJSTIJD! Winterspelen starten. Door samenwerking met de verenigingen en basisscholen kunnen we de kracht van iedereen inzetten op een ander punt in dit evenement. Naast de sportieve aspecten kijken we vooral naar het sociale karakter van het team. Winnen is leuk, mee kunnen en mogen doen is veel belangrijker.”

“Er moet geen drempel zijn aan de deelname, maar ook niet aan het mee kunnen gaan naar Amsterdam. Het draait dus om plezier, vermaak en mooie herinneringen. Een ideale verdeling van de groep zou 50/50 man/vrouw zijn en waar mogelijk ook nog met verschillende etnische afkomst. Een representatieve groep kinderen welke een echte afspiegeling is van de kinderen die op school zitten.”

Hebben jullie nog tips voor andere IJSTIJD! banen?

Teulings: “Iedere organisatie moet vooral doen wat past binnen hun visie en moet zich vooral niet laten leiden door wat anderen doen. Leer van anderen en maak er je eigen ding van. Wij kiezen voor plezier, vermaak en mooie herinneringen boven het opstellen van enkel sportieve eenlingen. Zo weten wij zeker dat we met iedere uitslag op 3 februari enkel winnaars in ons team hebben!”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?