In het gemiddelde sportbestuur hebben weinig jongeren zitting. Uiteraard is dat bij studentensportverenigingen heel anders. Daar zitten uitsluitend jongeren in het bestuur, dat bovendien elk jaar van samenstelling wisselt. Deze verandering zorgt voor veel enthousiasme en energie binnen een vereniging. Wat kunnen andere ijs- en skeelerclubs leren van studentensportverenigingen?
“Het grootste verschil met normale ijs- en skeelerverenigingen is dat wij elk jaar van bestuur wisselen”, zegt Bob Ammerlaan, voorzitter van USSV Softijs. “Daarnaast organiseren wij gedurende een jaar meer activiteiten en hebben we meer commissies binnen de vereniging die zich met allerlei festiviteiten bezighouden.”
Energie
Volgens Ammerlaan zitten er zowel voor- als nadelen aan de manier waarop een studentenvereniging georganiseerd is. “Het is een nadeel dat het altijd wat tijd kost om nieuwe bestuursleden in te werken. Maar we beschikken over goede draaiboeken en veel oud-bestuursleden zijn nog heel actief en helpen waar nodig.”
“De voordelen zijn dat nieuwe bestuursleden veel energie hebben en een hoop nieuwe ideeën genereren. Omdat studenten maar een jaar in het bestuur zitten, gaan ze er vol voor en steken ze er veel tijd in. Sommigen nemen zelfs een soort tussenjaar om zich volledig op de bestuursfunctie te kunnen richten. Je leert als bestuurslid namelijk ook vaardigheden waar je veel aan hebt.”
Taartenbakwedstrijd
Bij USSV Softijs worden veel activiteiten georganiseerd. Van een maandelijkse borrel tot kampen in binnen- en buitenland. “Gezelligheid staat voorop. Een borrel zorgt ook voor een goede sfeer en clubbinding”, zegt Ammerlaan. “Per jaar organiseren we in totaal vier kampen: een in Nederland, een in het buitenland, een voor nieuwe leden en een skeelerkamp. Daarnaast organiseren we veel ludieke activiteiten. Zo mochten alle leden een keer hun familieleden meenemen voor een training en hadden we onlangs nog een taartenbakwedstrijd.”
Volgens Ammerlaan is mede door deze activiteiten de sfeer binnen Softijs altijd goed. “Er is een sterke clubbinding. Van de ongeveer 180 leden is zeker een derde zeer actief binnen de vereniging. Een deel van de mensen blijft ook na hun studententijd nog lid. We hebben nu een schaatstrainer die vroeger lid was. En we organiseren jaarlijks een alumni-activiteit, waar elk jaar weer meer oud-leden op af komen.”
Studentenverenigingen door heel het land werken ook veel samen. Er is een circuit van schaatstoernooien waar alle studentenverenigingen aan mee kunnen doen. Ook Softijs organiseert jaarlijks een wedstrijd. “Die wedstrijden zijn voor zowel beginners als gevorderden. Dat maakt het ook leuk. Iedereen wordt even hard aangemoedigd.”
Nog een verschil tussen studentenverenigingen en andere clubs is het gebruik van nieuwe technologieën en ‘nieuwe’ media. “Ook andere ijs- en skeelerclubs doen steeds meer digitaal. Bij studentenverenigingen zijn we over het algemeen proactief. We hebben een nieuwe website ontwikkeld dankzij een project van studenten. We maken daarnaast veel gebruik van sociale media. We gebruiken Instagram om leden meer bij de club en onze activiteiten te betrekken en via Facebook hebben we eerder dit jaar jaar een oproep voor een open training gedaan waar redelijk veel respons op kwam. Het is erg leuk om bij Softijs betrokken te zijn.”
Goede voorbeelden
Inspiratie opdoen op het gebied van besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo zorgen jonge bestuurders voor een modernisering bij IJLP en maakte Ballangrud Breda een toekomstplan op placemat-formaat.
Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].