Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

SVL SummerKids: zorgt voor contact met leden

Hoe zorg je ervoor dat je als schaatsvereniging ook in de zomer contact blijft houden met je leden? Schaatsvereniging Lansingerland heeft op deze vraag een passend antwoord gevonden. Op initiatief van de destijds 18-jarige Manon Spruit werd een aantal jaar geleden SVL SummerKids opgericht; een wekelijks sport- en speluurtje in de zomer voor alle pupillen van de club. Dankzij het initiatief zijn de jeugdleden meer betrokken bij de vereniging, blijven ze langer lid én melden nieuwe kinderen zich aan.

Bij Schaatsvereniging Lansingerland werden er voorheen in de zomer alleen maar skeeler- en fietstrainingen gegeven. Voor wie dit niet kon betalen of hier niet van hield, was er ’s zomers niets te doen bij de club. De praktijk leerde dat in sommige gevallen het schaatsen naar het tweede plan verdween en het lidmaatschap werd opgezegd.

Spruit wilde hier verandering in brengen en bedacht SVL SummerKids. Het bleek een schot in de roos. “Als we in de winter het ijs op gaan, vragen sommige kinderen al wanneer we gaan beginnen met de zomertrainingen. Mede dankzij SVL SummerKids blijven jeugdleden langer bij de club, kunnen we nieuwe leden verwelkomen, hebben zowel de kinderen als hun ouders meer contact met de vereniging en is de clubbinding vergroot.”

Spruit bedacht het idee voor de zomertrainingen in haar eerste jaar van de opleiding Sport en Bewegen. Ze had haar hele leven geschaatst en merkte dat ze tijdens het sporten op sommige onderdelen minder vaardig was dan haar klasgenoten. Spruit weet dit onder meer aan het feit dat ze zelf nooit aan balsporten had gedaan. Daarom wilde ze zich bij haar zomertrainingen focussen op balsporten. “Ik wilde een training ontwikkelen waarbij coördinatie en motorisch vermogen centraal stonden. Dat is voor een kind belangrijk en komt ook de ontwikkeling op het ijs ten goede. Bovendien krijgen sommige kids door te sporten in de zomer meer zelfvertrouwen, waardoor ze tijdens de winter meer plezier hebben in het schaatsen.”

Kliko met sportmaterialen

Spruit benaderde twee schaatsvriendinnen met haar plan. De vriendinnen waren direct enthousiast en samen stapten ze naar het bestuur van SVL. De bestuursleden reageerden eveneens erg positief en de zomertrainingen waren geboren. “Het idee is vrij simpel. We hebben een kliko met allerlei sportmaterialen. Iedere week beoefenen we een andere sport, van volleybal tot atletiek en van bootcamp tot voetbal. Elke training is anders.”

De zomertrainingen vinden plaats van mei tot en met september. Kinderen kunnen zich inschrijven en elke week sporten, maar er is ook de mogelijkheid gratis een keer mee te doen. “We leggen altijd aan de ouders uit waarom we dit doen. Dan probeer ik ook altijd het belang te benadrukken van het beoefenen van verschillende sporten. Bovendien sluiten onze trainingen goed aan bij het Meerjarenopleidingsplan van de KNSB. Na de zomer kunnen kinderen vier gratis proeflessen nemen om te kijken of schaatsen iets voor hen is. Zo maken we de koppeling tussen SVL SummerKids en de schaatssport.”

Speciale jeugdunit

Aan de laatste editie van SVL SummerKids namen dertig kinderen deel. Het is zelfs uitgegroeid tot een speciale jeugdunit binnen de vereniging, precies zoals Spruit wilde.

“De zomertrainingen zijn een uithangbord voor Lansingerland geworden. We delen elk jaar flyers uit en promoten SummerKids via social media. Uiteraard hoopten we ook dat de kinderen hun vriendjes hierover zouden vertellen, want dat brengt nieuwe leden met zich mee. Dat is ook gebleken. Elke zomer hebben we nieuwe leden en we willen nog jaren doorgaan met SummerKids.”

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?