Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Schoolskaten in Heumen maakt jongeren enthousiast voor inline-skaten

Het WK inline-skaten is voor skeeler- en natuurijsvereniging Heumen (SNH) de ideale aanleiding de sport in de regio extra onder de aandacht te brengen. Dat doet de vereniging onder meer door deze lente elf clinicdagen te organiseren bij basisscholen, met behulp van het KNSB lespakket.

Het WK inline-skaten in Gelderland is dit jaar logischerwijs het hoogtepunt op de skatekalender. Het evenement wordt door vele lokale clubs aangegrepen om de sport extra in de schijnwerpers te zetten. Zo ook door SNH dat in totaal 11 clinicdagen geeft voor de scholen in Gemeente Heumen. “Het is mooi dat er zoveel basisscholen enthousiast regaarden op onze uitnodiging”, zegt Henk Roelofs.

SNH nam zelf het initiatief voor de clinics. Het stuurde een mail waarin de basisscholen werden uitgenodigd mee te doen aan de gratis clinics. In de mail legde de vereniging precies uit wat de bedoeling was. “Een groot pluspunt is dat de KNSB al het skatemateriaal verzorgt. Dat neemt de scholen veel werk uit handen en heeft denk ik zeker geholpen in het grote aantal aanmeldingen.”

Lespakket

Sinds dit jaar kunnen scholen en verenigingen nóg eenvoudiger samenwerken. De KNSB heeft een lespakket ontwikkeld voor verschillende groepen op basisscholen, zodat kinderen een goede inline-skate ervaring krijgen. In haar uitnodigingen heeft SNH alle scholen aangeboden gebruik te maken van het lespakket. Scholen kunnen pakketten kosteloos bestellen en hoeven alleen maar de verzendkosten te betalen. “Veel scholen reageerden positief op onze suggestie het lespakket te bestellen. Diverse scholen hebben het ook daadwerkelijk besteld en gaan ermee aan de slag”, aldus Roelofs.

De komende weken gaat SNH bij negen scholen langs voor een clinic. De eerste clinic werd al in april gegeven tijdens de Koningsspelen. In totaal zullen bijna 1000 leerlingen een clinic volgen. Het doel is enerzijds kinderen enthousiast te maken voor de sport, en anderzijds nieuwe leden voor de club werven. Roelofs: “De kinderen leren hoe ze snel en veilig tot stilstand kunnen komen, met welke beschermingsmiddelen ze zichzelf kunnen beschermen en we maken een start met wat basistechnieken. Het belangrijkste is dat de kinderen lol hebben.”

Juiste begeleiding

Roelofs merkt dat het enthousiasme voor het skaten er nog steeds wel is bij de jeugd, maar dat de aandacht spanne steeds korter wordt. “Je ziet veel jongeren nog wel skaten op straat. Alleen doen ze dat vaak maar een jaar. Daarna gaan ze over op iets anders. We denken dat kinderen met de juiste begeleiding langer blijven skaten. Een eigen baan voor de vereniging kan ons hierbij enorm helpen en is essentieel om door te groeien. Hopelijk wordt dit de komende jaren gerealiseerd. We geven alle deelnemers aan de clinics in ieder geval een flyer van onze vereniging mee in de hoop dat het ook nog een aantal nieuwe jeugdleden oplevert.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van ledenwerving en -behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo organiseert NIJC Gevers een open dag met als doel de lokale sportclubs dichterbij elkaar brengen en maakten deze winter 9.000 kinderen in de regio Twente kennis met de schaatssport.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?