Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

Purmerend organiseert trainersopleiding met behulp van subsidie

Het is een vraag die bij veel verenigingen speelt: welke mogelijkheden zijn er om de kosten voor het opleiden van trainers te beperken? Een van de opties is om subsidie bij de gemeente aan te vragen. IJs- en Inlineskateclub Purmerend kon dankzij een bijdrage van de gemeente zonder hoge kosten een opleiding voor haar trainers organiseren.

“In Purmerend hebben wij de stichting SPURD, die onder meer verenigingen ondersteunt en in mandaat de gemeentelijke sportsubsidieregelingen uitvoert. Een van die regelingen heeft betrekking op het opleiden van trainers”, legt André van der Weiden, voorzitter van IJs- en Inlineskateclub Purmerend, uit.

De club maakte jaren geleden al eens gebruik van de subsidie. Toen een aantal trainers onlangs aangaf opnieuw een opleiding te willen volgen, zocht Van der Weiden contact met de gemeente Purmerend. “We hebben een contactpersoon bij de stichting SPURD en die verwees ons door naar hun website, waar je allerlei informatie over subsidies voor sportverenigingen kunt vinden.”

Eenvoudig

IJs- en Inlineskateclub Purmerend kon de aanvraag voor de subsidie eenvoudig online indienen. Er was wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moest worden, maar dat was volgens Van der Weiden geen probleem. “Op het aanvraagformulier moet je wat gegevens invullen, zoals informatie over de club en de opleiding. Daarnaast moet je aangeven welke subsidie je wilt aanvragen en dat ging in ons geval om deskundigheidsbevordering. Het verliep allemaal eenvoudig en het formulier was snel ingevuld.”

Naast het invullen van het formulier stuurde Van der Weiden enkele bewijsstukken naar SPURD, zoals een kopie van de factuur van de KNSB, de inhoud van de cursus en een lijst met de deelnemers uit Purmerend. “Aanvankelijk vergoedde de gemeente alleen voor cursisten woonachtig in Purmerend een deel van de kosten. Wij hadden tien deelnemers uit Purmerend. Voor hen werd 75% van de cursuskosten vergoed, tot een maximumbedrag van €636,29. In 2018 is de subsidieregeling in Purmerend nog iets veranderd. We krijgen nu ook een vergoeding voor de deelnemers die niet woonachtig zijn in Purmerend. Een mooi extraatje, want het helpt wel degelijk als je compensatie krijgt.”

Ongeveer een maand nadat het formulier was ingediend, kreeg Van der Weiden bericht dat de aanvraag was goedgekeurd. “Het is wel belangrijk dat je subsidie aanvraagt voordat de opleiding of cursus begint. Dat moet volgens de regels.”

Tips voor andere verenigingen

Als tip aan andere verenigingen die kosten willen besparen op het opleiden van kader, geeft Van der Weiden twee dingen mee. “Ten eerste zou ik willen adviseren altijd te onderzoeken of er bepaalde subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken. Vraag het je contactpersoon bij de gemeente, doe online research. En mocht er geen subsidie bestaan, kijk dan of het mogelijk is toch tot een bepaalde regeling met de gemeente te komen. Het is voor de gemeente vaak een relatief klein bedrag en als vereniging ben je er enorm mee geholpen. Niet geschoten is altijd mis.”

Volgens Van der Weiden loont het om als vereniging goede contacten te onderhouden met de gemeente. “Je hebt elkaar nodig, dus zorg er als club voor dat je een contactpersoon bij jouw gemeente hebt. Daar kunnen beide partijen hun voordeel mee doen.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van inkomsten werven? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo kan een mobiel pinapparaat IJsclub Oud-Alblas aan meer omzet helpen en begint Skeelerclub Oost-Veluwe een unieke spaaractie voor leden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?