Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Vrijwilligers

Oproep op site HVHW trekt aandacht vrijwilligers

 

Het werven van vrijwilligers hoeft niet altijd ingewikkeld of moeilijk te zijn. Hardrijdervereniging Den Haag-Westland (HVHW) zette aan het begin van 2016 een nieuwjaarsboodschap op de website waarin de vrijwilligers werden bedankt en de voorzitter een oproep deed aan de leden om ook de club te helpen. Op de boodschap kwamen positieve reacties.

“Op het moment dat we de nieuwjaarsboodschap op de site zetten, hadden we een aantal openstaande vacatures in bepaalde commissies. Het doel van het bericht was tweeledig: enerzijds wilden we de vrijwilligers nogmaals bedanken en anderzijds hoopten we op deze manier de interesse van onze leden te wekken”, legt Gitte Kloek uit.

De secretaris van HVHW hoopt dat de nieuwjaarsboodschap heeft geholpen om bepaalde posities in de commissies in te vullen. “We hebben er een aantal nieuwe vrijwilligers door gekregen, maar dat is ook zeker het werk van de diverse commissies bij de club. Een bericht op de site kan een goede manier zijn voor het werven vrijwilligers. De praktijk leert dat een persoonlijke benadering toch het beste werkt en dat wordt gedaan door de verschillende commissies.”

Bij HVHW verschilt het aantal vrijwilligers per discipline. Voor het langebaanschaatsen is de club op zoek naar leden die de handen uit de mouwen willen steken, bij het skaten is de noodzaak er iets minder en bij het shorttracken zijn veel ouders al actief. “Bij het shorttracken worden de ouders actief gestimuleerd om te helpen. Dat komt deels vanuit de trainers, maar ook omdat shorttrack een iets kleinere discipline is binnen de vereniging. De ouders van de kinderen staan daardoor iets dichter bij de sport en het is wat makkelijker hen te betrekken bij de club.”

Kerststol

Bij HVHW schenken ze niet alleen veel aandacht aan het werven van vrijwilligers, maar ook het bedanken van deze groep staat elk jaar hoog op de agenda. “Vrijwilligers werven blijft een proces waar je veel aandacht aan moet schenken. In het verleden hebben we ook diverse wervingsacties opgezet, met wisselend resultaat. Het ligt aan welke taken ingevuld moeten worden”, aldus Kloek.

“Wat wij minstens zo belangrijk vinden, is dat je alle vrijwilligers bedankt. We geven hen elk jaar een attentie in de vorm van een kerststol. Die overhandigen we persoonlijk aan iedereen en daarbij verstrekken we ook een bedankbrief. De attentie is een stimulans en waardering. Want we zeggen vaak dat we een tekort hebben aan vrijwilligers, maar als je gaat tellen, dan het valt het ook wel mee. We hebben een grote lijst aan vrijwilligers en die heb je ook hard nodig.”

Bekijk de nieuwjaarsboodschap van HVHW: http://www.hvhw.nl/lidmaatschap/9-vereniging/bestuur/1480-nieuwjaarsboodschap-2016.html

Wil je meer weten over het werven van vrijwilligers? Kijk in het Kenniscentrum bij het thema vrijwilligers.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?