Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Accommodatie

Nog geen natuurijs? IJsclubs in de voorbereiding!

Wat komt er kijken bij het organiseren van een toertocht? De Ankeveense ijsclub vertelt.

Vorig jaar deed ‘Koning Winter’ in februari zijn intrede en kon er bijna twee weken lang op natuurijs geschaatst worden. Maar over het algemeen worden er de laatste jaren steeds minder toertochten georganiseerd in Nederland. De winters worden warmer en het vriest niet voldoende om honderden mensen tegelijkertijd op een plas te laten schaatsen. Dat betekent echter niet dat de ijsclubs stilzitten. Achter de schermen worden er allerlei voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat de eerstvolgende toertocht vlekkeloos verloopt. Wat moet er allemaal gebeuren vóórdat de schaatsers het ijs op kunnen?

Hans Wammes van de Ankeveense IJsclub is ervaringsdeskundige in het organiseren van toertochten. Hij weet precies wat er allemaal komt kijken bij schaatsen op natuurijs. “Het seizoen begint eigenlijk altijd met de Algemene Ledenvergadering in oktober. We plannen daarna een bestuursvergadering in om alles op een rijtje te zetten. Ook is het slim om vrijwilligers al vroeg te ‘ontdooien’, zodat er genoeg mensen zijn die willen helpen mocht er geschaatst kunnen worden.”

Om op de Ankeveense plassen te kunnen schaatsen, is het van belang dat het water schoon is. “We halen altijd alle plantenresten weg, of vissen takken en omgewaaide bomen uit het water om de waterwegen vrij te maken.” Ook worden alle materialen zoals de sneeuwschuivers en de lichten gecontroleerd, het draaiboek moet worden bijgewerkt en er is overleg met de gemeente. “Daar zijn alle andere ijsclubs uit de regio ook bij aanwezig, net als vertegenwoordigers van bijvoorbeeld politie en brandweer. We bespreken dan waaraan je moet voldoen voordat je een toertocht mag organiseren.”

EHBO

Elke club moet ook een verkeersplan hebben. Het dorp of de stad van de ijsclub moet namelijk ‘open’ blijven. Dat betekent dat parkeerplekken duidelijk aangegeven moeten worden en de bewegwijzering goed moet zijn. “Een ander heel belangrijk aspect is de EHBO”, legt Wammes uit. “Aan het begin van het seizoen komt een groep vrijwilligers en EHBO’ers van de club bij elkaar op een voorbereidingsavond, waar een expert uitleg komt geven. Dat gaat onder meer over wat te doen bij typische schaatsblessures, zoals snijwonden of breuken.”

Er zijn bij de Ankeveense IJsclub in totaal acht commissies die een bijdrage leveren aan het organiseren van een toertocht. En ook de KNSB speelt hierin een belangrijke rol. Medewerkers van de schaatsbond komen de dikte van het ijs meten en zij moeten officieel toestemming geven voor het doorgaan van de toertocht. De KNSB geeft daarnaast goedkeuring indien de toertochtorganisatie heeft laten zien dat zij de organisatie op orde hebben. Ook wordt er tegenwoordig regionaal en landelijk afstemming gezocht zodat er meerdere tochten op een dag gereden worden. Hiermee zorgen we gezamenlijk dat zoveel mogelijk mensen van het natuurijs kunnen genieten zonder dat de massale toeloop een probleem dreigt te worden.

De KNSB heeft in 2022, samen met Unox, ook de Gilde van Natuurijsmeesters opgericht. Hiermee wordt het vak van natuurijsmeester voor de komende jaren veiliggesteld. Met de oprichting van het Gilde krijgt de Hollandse traditie van schaatsen op natuurijs een nieuwe impuls.

Vernieuwingen

Doordat er de laatste jaren relatief weinig toertochten plaatsvonden, gaf dat de Ankeveense IJsclub de mogelijkheid om vernieuwingen door te voeren. “We hebben onder meer een nieuwe stempelkaart geïntroduceerd, de plas in zones verdeeld en hiervoor borden ontworpen. In tijden zonder ijs kunnen we gericht aan bepaalde zaken werken. Maar het liefst organiseren we jaarlijks een of meerdere toertochten.”

Wil jij zodra het vriest zorgen voor een veilige ijsbaan, zodat schaatsliefhebbers volop plezier kunnen hebben? Word dan natuurijsmeester! In de winter worden er op diverse locaties cursussen aangebonden om natuurijsmeester te worden. Klik hier voor meer informatie over de opleiding. Bekijk wat de rol van natuurijsmeester precies behelst of kijk 

Bekijk ook de checklist voor natuurijsverenigingen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?