Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

NK moet leiden tot ledengroei bij STG Rijn-IJssel

STG Rijn-IJssel is aanstaande zondag gastheer van het NK Marathon Inline-skaten. De club heeft het toernooi aangegrepen om veel media-aandacht te genereren, de skatesport op de kaart te zetten én een impuls te geven aan het ledenaantal. “We willen mensen kennis laten maken met STG Rijn-IJssel.”

“De organisatie van het NK is ook een soort reclamecampagne voor de club. We zijn drie jaar geleden verhuisd naar Arnhem-Zuid en moesten vanaf nul beginnen. Nu in het derde jaar werpen onze inspanningen hun vruchten af”, zegt Marcel van der Burgh, lid van het organisatiecomité van het NK en voorzitter van STG Rijn-IJssel.

STG Rijn-IJssel is een schaats- en skeelertrainingsgroep in de regio Arnhem met ongeveer vijftig leden. Het organiseren van het NK Marathon Inline-skaten is een hoogtepunt in het bestaan van de club en moet zorgen voor een vliegwieleffect. “Het toernooi zorgt voor heel veel exposure. Dat is belangrijk, omdat we willen laten zien hoe mooi de sport is. Hoe meer mensen in aanraking komen met inline-skaten, hoe beter.”

Opblaasbaar roller hockeyveld

Het parcours van het NK is ‘het wielerrondje van Elden’. Een ronde van 1.600 meter met een heuvel, klinkers en een dijk, met de finish langs het dorpsplein De Brink. Het dorpsplein wordt omgebouwd tot een groot sportplein met allerlei activiteiten en een markt van verenigingen, skate-activiteiten, sportleveranciers en gezellige terrasjes.

“Met andere clubs uit de omgeving Arnhem gaan we een jeugdcompetitie organiseren op het plein van het parcours. Daarnaast is er een opblaasbaar roller hockeyveld op het plein om de kinderen kennis te laten maken met de sport en de sfeer”, legt Van der Burgh uit. “Tevens organiseren we clinics voor scholen met de participerende clubs. Ook gaan we later nog een school skating day organiseren. Op die dag krijgen leerlingen eerst een clinic en daarna gaan de scholen de strijd met elkaar aan. Een beetje zoals een schoolvoetbaltoernooi, alleen dan voor inline-skaten.”

WK

Arnhem is het komende jaar het centrum van het inline-skaten, want volgend jaar vormt de provincie Gelderland het decor voor de wereldkampioenschappen, met wedstrijden in Arnhem en Heerde. In het centrum van Arnhem worden de wegwedstrijden (oa. marathon en sprint) afgewerkt.

Van der Burgh: “We zijn een soort voorportaal van het WK. Dit jaar kunnen we kijken welke dingen er goed en fout gaan en daar volgend jaar van leren. Een van de zaken die we geleerd hebben, is dat je vanaf het allereerste moment iedereen bij je plannen moet betrekken.”

Beginnende inline-skaters

Hoewel het ledenaantal van STG Rijn-IJssel langzaam stijgt, hoopt Van der Burgh dat het NK  veel nieuwe leden naar de club trekt. “Tijdens de winter kon men bij ons op natuurijs schaatsen. Veel mensen die destijds hebben geschaatst, maken nu de overstap naar het inline-skaten. We willen mensen tijdens het NK kennis laten maken met onze club. We hebben het toernooi vooral via social media gepromoot en op die manier veel mensen bereikt. Ik verwacht tussen de 500 en 2000 toeschouwers. Hopelijk zit daar ook een aantal beginnende inline-skaters tussen, die we aan de club kunnen binden.”

Goede voorbeelden

Lees ook hoe het NK Inline-skaten op de baan en weg IJs- en Skeelerclub Lindenoord op de kaart zette.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?