Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Lokaal Sportakkoord in Ede biedt kansen voor EIJV

In Ede is in navolging op het Nationaal Sportakkoord en het Gelders Sportakkoord in 2019 een lokaal akkoord gesloten. Naast verenigingen waren ook individuen en bedrijven, zoals sportscholen, nauw betrokken bij de ondertekening. De Edese IJsvereniging was een van die ondertekenaars.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 30 januari 2020. Op 8 februari 2022 is het geüpdatet.

In heel het land wordt gewerkt aan het Sportakkoord. Inmiddels zijn er in zo’n honderd Nederlandse gemeenten lokale sportraden actief. Ede is een van die gemeenten. “Alle verenigingen in Ede zijn uitgenodigd voor een gesprek om mee te denken over het sportakkoord. Daar zijn we op ingegaan en we hebben een aantal ideeën ingestuurd, die wij graag behandeld zien in het sportakkoord”, zegt Jan Vellinga, voorzitter van EIJV.

Met het Edese Sportakkoord willen de ondertekenaars ervoor zorgen dat alle inwoners kunnen kiezen uit een gevarieerd sport- en beweegaanbod dat aansluit bij hun behoeften. “Het is van belang dat iedereen kan blijven sporten en verenigingen spelen daar een belangrijke rol in”, aldus Vellinga. “Tegelijkertijd zie je dat veel clubs voor dezelfde uitdagingen staan: nieuwe leden en vrijwilligers werven en financieel gezond blijven. Qua financiën en ledenaantal hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken. Maar je ziet wel dat de gemiddelde leeftijd van vrijwilligers oploopt. Jongeren hebben vaak andere prioriteiten dan vrijwilligerswerk doen. Voor de toekomst van de vereniging is het belangrijk een nieuwe, jongere groep aan ons vrijwilligersbestand toe te voegen. En dat geldt dus voor meer verenigingen.”

Open sportpark

In het Sportakkoord staan ambities in vijf thema’s centraal: sport en bewegen voor iedereen, kinderen vaardig in bewegen, vitale sportaanbieders, sport, zorg en gezondheid en een duurzame sportinfrastructuur. Volgens Vellinga sluiten deze ambities aan bij het beleid en de activiteiten van de EIJV. “De ambities gaan een rol spelen bij het realiseren van het open sportpark in Ede, waar onze schaats-/skeelerbaan een prominente rol in speelt. Er zijn al plannen om de skeelerbaan te renoveren. Daarnaast hopen we een 200 meter piste aan te leggen, wat weer een extra service is naar onze huidige en toekomstige leden.”

Invloed uitoefenen

Vellinga verwacht dat vrijwel alle sportclubs in Nederland de komende jaren gaan profiteren van het Sportakkoord en de lokale akkoorden. “Het is natuurlijk altijd goed om mee te denken en te beslissen over het sportbeleid binnen jouw gemeente. Door mee te denken in het Sportakkoord kun je bijvoorbeeld ook invloed uitoefenen op de verdeling van gelden. Veel verenigingen hebben de wens een nieuw voetbalveld, nieuwe tennisbaan of nieuwe pisten aan te leggen. Om dit te realiseren, heb je hulp en steun van de gemeente nodig. Het is dus alleen maar goed dat verenigingen en gemeenten nauwer gaan samenwerken. Ik denk dat alle clubs de positieve effecten van het Sportakkoord gaan merken.” Lees meer over het Sportakkoord.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?