Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Lespakketten helpen St. Joseph School bij promoten schaatssport

De St. Joseph School in Leiden maakt al een aantal jaar gebruik van het lespakket van de KNSB om kinderen enthousiast te maken voor de schaatssport. Gymleerkracht Sander van Weerlee is zeer te spreken over het pakket, dat door vrijwel alle leerkrachten van de school wordt gebruikt. “Het is weer eens iets anders dan rekenen of taal.”

De KNSB verspreidde de afgelopen jaren al meer dan 100.000 lespakketten. Van Weerlee hoorde er via-via over. “Het leek mij de ideale manier voor kinderen om meer over schaatsen te weten te komen.”

Het interactieve lespakket is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. In de werkboekjes komt de veelzijdigheid van het schaatsen aan bod, met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inlineskaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en ze kunnen oefeningen doen, alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen straks goed voorbereid op het ijs staan.

‘Week van het schaatsen’

“Bij ons op school is er ’s winters altijd al veel aandacht voor schaatsen”, zegt Van Weerlee. “Naast het schoolschaatsen doen we jaarlijks mee aan het schaatstoernooi voor de groepen 3 tot en met 8, dat de gemeente Leiden organiseert. Daarnaast is er voor groep 6 altijd ‘de week van het schaatsen’, waarbij ieder kind het ijs op gaat. De kinderen krijgen dan clinics van trainers uit de regio.”

Het lesmateriaal van de pakketten bestaat uit interactieve werkboekjes van 16 pagina’s en een online docentenhandleiding. Ter aanvulling op de werkboekjes zijn er filmpjes van de verschillende schaatsdisciplines. Volgens Van Weerlee zijn de boekjes goed te gebruiken op school. “Ik heb aan de andere leraren voorgesteld de lespakketten te gebruiken als de kinderen klaar zijn met hun reguliere werk. In de boekjes staan ook puzzels en handige informatie. De kinderen leren iets nieuws en het is weer eens wat anders dan rekenen of taal.”

‘Promoten de sport met z’n allen’

Scholen kunnen pakketten kosteloos bestellen en hoeven alleen maar de verzendkosten te betalen. Van Weerlee zou andere scholen dan ook zeker aanraden een lespakket te bestellen. “De kinderen vinden het ook erg leuk om mee te werken. Ze weten nu wat schaatsen is en komen met de sport in aanraking. We betrekken bij ons schaatstoernooi ook altijd de lokale schaatsverenigingen in de hoop dat ze nieuwe leden mogen verwelkomen. Zo promoten we met z’n allen de schaatssport.”

Kijk hier voor meer informatie over de lespakketten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 18 december 2019 op onze site. Het is op 12 januari 2022 geüpdatet.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?