Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Accommodatie

Lagere kosten en meer sporters door samenwerking

Bij schaatsvereniging Thialf uit Schijndel staat samenwerking centraal. De club deelt een accommodatie met de Wielervereniging Schijndel en jeu de boulevereniging Wij Liggen. Daarnaast organiseert het ’s winters samen met een andere schaatsvereniging trainingen voor de jeugd. De samenwerkingen zijn succesvol en zorgen voor lagere kosten, grotere groepen sporters én kruisbestuiving tussen de clubs.

Schaatsvereniging Thialf is eigenlijk een vereniging zonder een vaste verblijfplaats. ’s Zomers wordt er geskeelerd op de wielerbaan in Schijndel, ’s winters wijken de schaatsers uit naar kunstijsbanen in de buurt. Dat is weleens lastig, erkent voorzitter Eric-Jan Carol. “Het is soms moeilijk werken als vereniging. Gelukkig hebben we goede samenwerkingen met andere clubs uit de buurt. Het terrein in Schijndel beheren we gezamenlijk met de wielervereniging. Wij doen het onderhoud voornamelijk in de winter en zij vooral ’s zomers.”

Grotere trainingsgroep

Van half november tot eind februari wordt de wielerbaan onder water gezet, zodat bij vorst de baan ook dienst kan doen als (verlichte) natuurijsbaan. De laatste jaren is dat niet vaak voorgekomen en trainen de leden van Thialf voornamelijk op kunstijsbanen in de buurt. “We hebben de handen ineengeslagen met een andere vereniging en samen trainingen voor de jeugd georganiseerd”, legt Eric-Jan uit.

“We willen jeugdleden enthousiast maken voor de sport en dat gaat beter in een wat grotere groep met meer jongens en meisjes. We hebben geprobeerd meer volume te krijgen en dat is aardig gelukt. We hebben nu zo’n 20 tot 25 pupillen in de trainingsgroep.”

Veldrijden

Ook met de jeu de boulevereniging Wij Liggen heeft Thialf een goede verstandhouding. De schaatsvereniging maakt met enige regelmaat gebruik van de kantine op het terrein. Bijvoorbeeld voor vergaderingen, bijeenkomsten of een feestavond voor de hele vereniging.

Vanwege alle samenwerkingen ligt het voor de hand dat leden bijvoorbeeld zowel schaatsen als wielrennen, maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Eric-Jan: “Leden van de wielervereniging kunnen ’s winters ook veldrijden. Ze sluiten daarom niet zo snel aan bij ons. We hebben wel geprobeerd wielerfans te enthousiasmeren voor het schaatsen, maar dat bleek moeilijk.”

Delen skeelerbaan

Een andere samenwerking is wel weer erg succesvol. ’s Zomer deelt Thialf de skeelerbaan met de Vughtse IJs Club. “De jeugd kan dan eenvoudig bij beide clubs meetrainen. Dat werkt heel goed.”

Door open te staan voor samenwerkingen en slimme verbanden te zoeken, kan Thialf de kosten drukken en haar leden optimaal bedienen.

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen over het onderwerp accommodatie? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo was IJsclub Vooruitgang Ammerstol landelijk nieuws omdat ze de primeur hadden als eerste in Nederland de natuurijsbaan te kunnen openen in het nieuwe schaatsseizoen en ging Hattem de uitdaging aan een open club te worden om de toekomst te verzekeren.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?