Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Training & Coaching

KSVH boekt succes met structuur zonder rangorde

Hoe zorg je ervoor dat presteren en plezier hebben hand in hand gaan? Met welke trainingsmethoden boek je de meeste progressie? Hoe kun je zo goed mogelijk het beleid nastreven? Als net opgerichte vereniging kreeg Kunstrijvereniging Haarlem met al deze vragen te maken. Al vrij snel kwamen de oprichters erachter dat samenwerking centraal moest staan in hun filosofie. Daarom is een nieuwe structuur neergezet waarbinnen geen rangorde bestaat, alleen verschillende functies.

KSV Haarlem is een jonge vereniging, die pas een paar jaar bestaat. In de eerste jaren van het bestaan legden oprichters Rogier Langenberg en Sarina Langenberg-Agata hun oor te luister bij veel andere (kunstrij)verenigingen. Het bleek dat bij veel verenigingen één hoofdcoach alle verantwoordelijkheid heeft.

Aanvankelijk werkte KSV Haarlem ook op deze manier, maar na een grondige analyse werd besloten het roer om te gooien. “We willen dat kinderen zich thuis voelen bij ons en volwassenen moeten ongedwongen of juist heel fanatiek kunnen schaatsen. We pasten de structuur en trainingen binnen de vereniging aan nadat uit een analyse bleek dat de kwaliteit van de les niet goed werd gewaarborgd en de lesstof niet naadloos aansloot op het opleidingstraject dat we als vereniging voor ogen hadden”, legt Rogier Langenberg uit.

Democratisch model

In de nieuwe structuur geeft het bestuur – momenteel bestaande uit drie personen – het vertrouwen aan de Technisch Manager om algemeen beleid in samenwerking met de Divisie Managers om te zetten in een opleidingsbeleid.

De Divisie Manager is aan de Technisch Manager verantwoording verschuldigd over de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden. De Divisie Manager van de selectie werkt nauwer samen met de Technisch Manager om te zorgen dat de doorstroming van de recreanten naar de selectie optimaal verloopt.

De Divisie Manager is in dit model de trainer die op het ijs staat. De Divisie Managers moeten hun eigen divisie zo sterk mogelijk maken terwijl de Technisch Manager middels een helicopter-view kan aan- en bijsturen. “Wij hanteren een democratisch model. We doen het met z’n allen. Meerdere mensen bepalen over het beleid. Er is geen hoofdstem en de macht ligt niet teveel op een plek”, aldus Langenberg.

Investeren

Volgens Langenberg is het van groot belang dat de nieuwe structuur niet ten koste gaat van de belangrijkste waarden bij KSV Haarlem. “De hoofdmood blijft dat het zelfvertrouwen van de rijders omhoog gaat en dat we een leuke club zijn waar je graag bij wilt horen. In mijn ogen gaan plezier en presteren goed samen.”

De volgende stap is dat er nog meer geïnvesteerd gaat worden in ijsuren en goede trainers. “We willen het niveau verhogen. Dat is nieuw voor ons. Twee van onze trainers volgen nu een opleiding, die wij voor hen betalen.  Je moet ook durven investeren als je resultaten wilt boeken. We hebben de laatste jaren veel goede trainers gehaald en daarmee verwachtingen geschapen.”

Hoewel het proces soms met horten en stoten gaat, is Langenberg blij met de veranderingen die zijn doorgevoerd. “We hebben een stabiele ledengroei. Er is veel interesse in wat wij doen. We zijn ambitieus, maar we hechten ook veel waarde aan een ontspannen sfeer. Dat is prettig werken. De structuur van onze lessen is door de nieuwe opzet verbeterd. Het is soms nog moeilijk, maar we leren veel van elkaar.”

Lees ook: ‘Familiebedrijf’ KSVH in drie jaar tijd gegroeid naar 120 leden

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?