Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Kinder-Elfstedentocht DNIJ: stralende gezichten en nieuwe leden

Bij schaats- en skeelervereniging DNIJ leefde al lange tijd de wens zomers een inline-skatetocht voor kinderen te organiseren. Met het WK in Gelderland voor de deur was dit jaar de ideale gelegenheid om die plannen tot uitvoering te brengen.

Op woensdag 23 mei werd de kinder-Elfstedentocht op de skeelerbaan van DNIJ verreden. Zo’n 60 kinderen deden mee; een mix van deelnemers aan de clinics, een groot aantal jeugdleden van DNIJ en kinderen van andere scholen in de directe wijk van de skeelerbaan die om een clinic hadden gevraagd. Gert Westerink van DNIJ kijkt terug op een geslaagde dag. “Ondanks de hevige regenval de dag voorafgaand aan de kinder-Elfstedentocht was de baan op tijd droog. ’s Middags was het perfect weer en waren de kinderen met stralende gezichten aan het skaten. Veel kinderen vroegen wanneer de volgende tocht zou zijn. Enkelen hebben zelf een inschrijfformulier gevraagd om lid te worden.”

Vervolg

Ook de clinics die DNIJ de afgelopen weken organiseerde voor enkele basisscholen uit de wijk nabij de skeelerbaan waren een succes. “Aan elke clinic deden ongeveer 60 kinderen. Dankzij de inzet van drie van onze trainers verliep alles goed. Blijkbaar valt skaten bij de jeugd momenteel weer in de smaak. We waren best verrast dat er zoveel animo van de basisschooljeugd was voor onze skeelerclinics”, aldus Westerink.

De clinics waren zo’n succes dat er in juni een vervolg aan wordt gegeven. “De sport stimuleringscoach uit Zuidbroek – een andere wijk in Apeldoorn – hoorde van het succes van zijn collega. Dat betekent drie extra woensdagen waarop we clinics organiseren. We doen het graag omdat de blije gezichten van de kinderen na afloop enorm veel voldoening geven.”

Trainingskamp

Behalve de clinics en de kinder-Elfstedentocht vinden er nog meer activiteiten plaats bij DNIJ deze zomer. Ter voorbereiding op de marathon voor recreanten bij het WK organiseert de vereniging een trainingskamp. “De doelstelling is een gezellig kampeerweekend neer te zetten, voor zowel getrainde als beginnende skeeleraars. Er is op vrijdagavond een clinic gepland en op zaterdag en zondag maken we mooie tochten in de Veluwe”, legt Westerink uit.

Op zaterdag staat de skeelerklassieker Dabbelosepad op het programma voor de gevorderde skeeleraars. “Het is een heel mooie route van bijna 60. Een deel van de route gaat van Hoenderloo naar Radio Kootwijk, dat is een speciaal stuk. Het is een beton(fiets)pad door bos, over zandverstuivingen en langs heidevelden. Daarnaast heeft het nogal wat hoogtemeters. Wij als DNIJ noemen het de ‘hoogtemeter klassieker voor skeeleraars’. Wie met goed gevolg zonder vallen deze route volbrengt krijgt een speciaal certificaat. De route is een goede training voor de deelnemers aan de recreanten marathon WK parkoers.”

Promotie voor de sport

Westerink hoopt dat alle inspanningen hun vruchten afwerpen. “Het WK zorgt wel voor extra aandacht voor de sport, maar het is niet zo dat de aanmeldingen binnenstromen bij de senioren. Gelukkig hebben we bij de jongere jeugd wel extra veel aanmeldingen gekregen in de maanden april en mei.  Het is mooi voor de sport dat het inline-skaten in de schijnwerpers staat. We zijn bij DNIJ druk bezig het WK te promoten. We hopen dat we naast jeugdleden ook nog een aantal volwassen leden mogen verwelkomen.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van ledenwerving en -behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo promoten 10 clubs met een gezamenlijke toertocht het inline-skaten en maakt het schoolskaten in Heumen jongeren enthousiast voor inline-skaten.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?