Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Ledenwerving en -behoud

Jubileum DKIJV heeft positieve effecten

De Delftse Kunst IJsbaan Vereniging (DKIJV) bestaat 50 jaar en viert dat groots. Gedurende een jaar worden er diverse activiteiten voor en door leden georganiseerd. Meest in het oog springend is de jubileumreis naar Zweden. “Bijna iedereen binnen de club is op een bepaalde manier wel bij de activiteiten voor het jubileum betrokken.”

Vanaf het moment dat het jubileumjaar op 6 april 2016 werd geopend tot aan 6 april 2017 staat vrijwel alles bij DKIJV in het teken van het bijzondere jubileum. “We hadden zoveel ideeën, dat we dachten dat het leuker zou zijn om die over het jaar uit te spreiden. Daarnaast willen we door middel van alle activiteiten ook iets terug doen voor alle vrijwilligers. We willen uitstralen dat we een leuke club zijn en vieren dat nu een jaar lang”, zegt Wiebe Postma.

Postma was tot voor kort bestuurslid en hij is een van de organisatoren van de reis naar Zweden. “We gingen met een groep van de club al lange tijd naar Oostenrijk voor de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Op een gegeven moment kwam ter sprake dat we ook naar Zweden zouden kunnen gaan. Mijn zus woont daar en een aantal leden is daar al eerder geweest. We waren enthousiast en hebben de reis georganiseerd.”

Twee nieuwe leden

De leden van DKIJV reageerden erg positief op het initiatief en de aanmeldingen stroomden binnen. “We reizen nu met 24 personen af naar Zweden. Dat was het maximumaantal. Er wilden wel meer mensen mee, maar helaas was dat niet mogelijk. Er gaan alleen leden van de club en volwassenen mee. Er zijn zelfs twee mensen lid geworden van DKIJV omdat ze heel graag mee wilden. Zij zijn in korte tijd helemaal in de club opgenomen en dat toont ook aan wat voor club DKIJV is.”

De reis naar Zweden trekt misschien de meeste aandacht, maar er zijn sinds april vorig jaar al vele andere activiteiten georganiseerd. Postma: “Recent zijn we nog te gast geweest bij een horeca-etablissement in Delft. Zij hebben bijna dezelfde oprichtingsdatum als onze club. Met een grote groep vrijwilligers zijn we op uitnodiging bij hen langs geweest en hebben we een gratis kop snert en een kopje koffie gehad. We hebben daar als het ware onze verjaardag gevierd.”

Betrokken

Verder heeft er ook al een puzzelfietstocht plaatsgevonden en staan diverse kampen in het teken van het jubileum. Het jaar wordt afgesloten met een groot feest. Volgens Postma heeft de viering van het lustrum veel positieve effecten op de club. “Bijna iedereen is op een bepaalde manier wel bij de activiteiten voor het jubileum betrokken. Ook mensen die hiervoor niet echt actief waren als vrijwilliger, zetten zich nu in. Dat is heel mooi om te zien.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen over ledenwerving- en behoud? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo zorgt de trip naar Weissensee voor een speciale band bij SC Gouda en brengt het schoolschaatsen de jeugd in Borne in aanraking met de sport.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?