Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

Jonge bestuurders zorgen voor modernisering

De besturen van sportverenigingen bestaan nog steeds voornamelijk uit ‘oudere’ mannen. Jongeren zijn over het algemeen sterk in de minderheid. Terwijl het besturen van een sportclub makkelijker is als het bestuur een afspiegeling van het ledenbestand vormt. Bij IJsclub de Loosdrechtse Plassen (IJLP) zijn sinds 2013 twee jonge leden lid van het bestuur. Zij hebben de modernisering bij de vereniging in een stroomversnelling gebracht.

Niels Vernhout (28) en Bob Heineke (27) maken deel uit van de zogenaamde ‘jonge honden’ binnen IJLP; een groep van zes jongens die elkaar al van jongs af aan kent. “Samen met Bob heb ik namens die groep ruim drie jaar geleden zitting genomen in het bestuur. We houden ons vooral bezig met zaken als de website, het moderniseren van het kassasysteem en het ontwikkelen van een app. Als het iets met technologie te maken heeft, wordt vaak naar ons gekeken”, zegt Vernhout lachend.

Korte lijnen

Vernhout is bestuurslid materialen en Heineke is webmaster en bestuurslid communicatie. Het duo is al jaren betrokken bij IJLP en ook de overige ‘jonge honden’ zijn al lange tijd vrijwilliger bij de ijsclub. “Allemaal helpen we bij de vereniging. We hebben samen een groepsapp en daarom zijn de lijnen kort. Als er iets gedaan moet worden, bespreken we dat in de app en dan is er altijd iemand die de handen uit de mouwen steekt.”

Veel jongeren in de leeftijdsfase van 12 tot 18 jaar stoppen met sport, met name bij een club. Dat Vernhout en zijn vrienden toch lid bleven van IJLP had ook te maken met de bestuursleden van de club. “Bij onze club zijn relatief veel jongeren werkzaam als vrijwilliger. Er is ook veel aandacht voor de jeugd en het jeugdschaatsen. Jacob van der Meulen (voorzitter red.) en Martin Heineke (hoofd-ijsmeester & baanmaterialen red.) hebben een belangrijke rol gespeeld in het betrekken van ons bij de ijsclub. Zij gaven ons op jonge leeftijd al veel verantwoordelijkheid. Mede daarom was het interessant om actief te blijven voor de club.”

Beroep

Voor zover Vernhout kan beoordelen staan de leden van IJLP positief tegenover de twee jongelingen in het bestuur. “Omdat er een aantal jaar geen natuurijs is geweest, zien we de leden niet heel vaak. Maar tijdens de Algemene Ledenvergaderingen horen we meestal goede geluiden. Dat heeft ook te maken met het DNA van de club. IJLP is een gezellige club, waar we veel samen doen. Vrijwilligers worden echt betrokken en altijd bedankt voor hun hulp.”

Vernhout heeft het goed naar zijn zin in het bestuur van IJLP en is van plan zeker de komende jaren actief te blijven voor de club. “Of we met de ‘jonge honden’ het toekomstige bestuur gaan vormen, weet ik niet. Ik denk niet dat het van ons allemaal de ambitie is om in het bestuur zitting te nemen. Ik weet wel zeker dat er ook over tien jaar altijd een beroep op ons gedaan kan worden.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen over het onderwerp besturen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo maakte Ballangrud Breda een toekomstplan op placemat-formaat en geeft ASV haar leden meer verantwoordelijkheid.

Heb je zelf een goed voorbeeld dat je graag wil delen? Stuur een mail naar [email protected].

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?