Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Praktijkcases » Praktijkvoorbeelden Besturen

IJsclubs bewijzen met komst skeelerbaan dat samenwerken loont

Om hun plannen voor een nieuwe skeelerbaan te realiseren, zocht de Warmondse IJsclub twee jaar geleden toenadering tot twee buurtverenigingen. Het partnerschap pakte goed uit, want de Warmondse IJsclub, IJsclub Sassenheim en de Voorhoutse IJsclub zorgden er gezamenlijk voor dat er een nieuwe skeelerbaan wordt aangelegd in Warmond. Bovendien leverde de samenwerking nog meer op dan alleen de multifunctionele skeelerbaan.  

De Warmondse IJsclub (WIJC) begon in 2015 al met de voorbereidingen voor de aanleg van een skeelerbaan/combibaan. Al snel bleek dat de financiën een knelpunt zouden vormen en dat de baan er zonder hulp van de gemeente niet ging komen. “We wilden bij de gemeente Teylingen, waar Warmond samen met Sassenheim en Voorhout onder valt, een aanvraag indienen voor een subsidie”, legt Christiaan Zuiderduin, voorzitter van de stuurgroep combibaan Warmond, uit.

“De gemeente Teylingen heeft een sportaccommodatienota waarin alle subsidies worden geregeld, met een verdeling basissport en niet basissport. Niet basissporten komen in principe niet in aanmerking voor subsidies. Tot onze verbazing kwamen we erachter dat schaatsen/skeeleren geen basissport is en daarom niet in aanmerking komt voor subsidie.”

De ijsclub liet het er niet bij zitten en zocht contact met de andere ijsclubs in de gemeente Teylingen. Er werd een presentatie gemaakt en een delegatie van de Warmondse IJsclub ging langs bij de andere verenigingen om hun plannen kenbaar te maken. “Zij waren bijna enthousiaster dan wij waren. Toen hebben we besloten als een groep op te trekken in onze wens voor een nieuwe multifunctionele skeelerbaan. Want samen sta je sterker”, aldus Zuiderduin.

Burgerinitiatief

De samenwerking tussen de ijsclubs werd geïntensiveerd en gezamenlijk werd er gelobbyd bij de gemeente. Dit resulteerde in een gezamenlijk ingediend burgerinitiatief voor een aanvraag voor een subsidie van 125.000 euro voor de aanleg van een multifunctionele skeelerbaan. Op 15 december 2016 werd de subsidie toegekend. Zuiderduin: “Het gezamenlijk indienen van de aanvraag werd door de gemeente zelfs aangehaald als een zeer sterk punt. Dat was mooi om te horen.”

Doordat de ijsclubs samen optrokken in hun doel om een nieuwe multifunctionele skeelerbaan aan te leggen, ontstond er ook op andere vlakken samenwerking.

Zo organiseert de schaatstrainingsgroep van de Warmondse IJsclub samen met de Schaatstrainingsgroep Sassenheim Kagermeer (STS-KGM) tijdens de zomer gezamenlijke fietstrainingen. Daarnaast werd in de herfstvakantie van 2016 een goed bezochte schaatsclinic voor kinderen van de basisscholen uit Teylingen georganiseerd. Van de bijna veertig kinderen die naar de clinic zijn geweest, hebben er zes een abonnement afgesloten bij een van de twee trainingsgroepen. Ook is er nog een gezamenlijke flyer naar leden van alle ijsclubs in Teylingen gestuurd om zo extra instroom voor de trainingsgroep te krijgen.

“’s Zomers zijn veel natuurijsclubs als het ware in slaap. En ’s winters is iedereen te druk met zijn eigen zaken. Je komt daarom nooit echt in contact met elkaar. Maar het blijkt dat het erg leuk kan zijn met de ‘buren’ te praten”, zegt Zuiderduin. “Voor de jongste jeugd van STS-KGM en WIJC hebben we ook nog het eerste kampioenschap van Teylingen op de ijsbaan in Leiden georganiseerd. Je kunt wel stellen dat de twee trainingsgroepen elkaar hebben gevonden.”

Hele jaar door actief

Mede door de zachtere winters zien veel ijsclubs hun ledenaantal dalen en kunnen ze hun kernactiviteit – schaatsen op natuurijs – soms jaren achtereen niet aanbieden. Mede om dit probleem voor te zijn, wil WIJC een multifunctionele skeelerbaan aanleggen.

Zuiderduin: “We willen het hele jaar door actief zijn als ijsclub en niet alleen een paar dagen per jaar. Als er jaren zijn waarin het niet vriest, hebben we de leden niets te bieden. Wil je gezond blijven als club, dan kan een skeelerbaan zeker helpen een eventuele terugval in ledenaantal te voorkomen. Met de skeelerbaan kun je de jeugd nog meer bij de club betrekken. De sport is laagdrempelig en het is eenvoudig het een keer te proberen.”

Samenwerking loont

Voorlopig is de skeelerbaan in Warmond nog niet aangelegd, maar Zuiderduin hoopt dat de baan er voor de zomer van 2018 ligt. “De financiering voor de baan is zo goed als rond. Alle drie de ijsclubs zijn allemaal van mening dat we vrij moeten zijn in hoe we de baan gebruiken. Het belangrijkste is dat mensen blijven schaatsen. Bij welke club dat dan is, maakt niet zoveel uit. Bij ons is dat kwartje gevallen. We willen allemaal hetzelfde en het is in ieders voordeel als er meer mensen gaan schaatsen. Ik denk wel dat wij het bewijs zijn dat samenwerking loont.”

Goede voorbeelden

Inspiratie opdoen op het gebied van samenwerkingen? Lees dan eens de succesverhalen van andere verenigingen. Zo zette het NK inline-skaten Lindenoord op de kaart en heeft Thialf uit Schijndel lagere kosten en meer sporters door samenwerkingen met omliggende verenigingen.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?